Hogesnelheidstrein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de infrastructuur voor de hogesnelheidstrein: zie hogesnelheidslijn.
Hogesnelheidstrein
TGV 4405 en ICE International 4654 op Frankfurt am Main Hbf
TGV 4405 en ICE International 4654 op Frankfurt am Main Hbf
Aandrijving elektromotor
Periode vanaf 1964
Snelheid 200-360 km/h
Beschikbaarheid openbaar vervoer
Infrastructuur spoorweg
Doelgroep nationaal of internationaal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Shinkansen serie 0 ~ N700
JR-Maglev MLX01-2

Een hogesnelheidstrein, afgekort hst, is een trein die geschikt is voor dienstsnelheden van 200 km/h en hoger. De topsnelheid van hogesnelheidstreinen ligt nog een stuk hoger; de Franse TGV heeft op 3 april 2007 een snelheidsrecord gevestigd van 574,8 km/h.[1][2] De meeste hogesnelheidstreinen rijden in dienstregeling 250-320 km/h, terwijl andere Europese Intercity-treinen snelheden halen van maximaal 130 tot 200 km/h.

Hogesnelheidstreinen halen hun hoge snelheden alleen op speciaal daarvoor bestemde hogesnelheidslijnen. Meestal gaat het om nieuw aangelegde lijnen; soms worden bestaande lijnen aangepast. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een magneetzweeftrein, kan een hogesnelheidstrein ook op reguliere sporen rijden, zij het met aangepaste snelheid.

Een methode om treinen op bestaande, bochtige trajecten toch hoge(re) snelheden te laten behalen is het toepassen van kantelbaktreinen zoals de Duitse ICE-T en ICE-TD en de Italiaanse Pendolino. Meestal halen zulke treinen geen snelheden boven de 200 km/h.

Soorten[bewerken]

Er zijn over de wereld diverse typen hogesnelheidstreinen. De belangrijkste soorten in Europa zijn:

  • De door Alstom gebouwde Franse TGV's en daarvan afgeleide typen, waaronder de Thalys, de Eurostar en de eerste generatie AVE, de Spaanse hogesnelheidstrein.
  • De door Siemens gebouwde Duitse ICE's en de daarvan afgeleide Velaro, waaronder de nieuwste generatie van de Spaanse AVE.
  • De Italiaanse ETR (Frecciarossa) hogesnelheidstreinen.
  • Een tussenvorm die niet de maximale snelheid haalt op de HSL maar aangepast is voor de meer regionale treindiensten. Voorbeelden hiervan zijn de Javelin en de mislukte V250. Voor de Avant en Alvia treindiensten in Spanje worden de treintypes 104, 114, 120, 121 en 130 gebruikt.[3]
  • De Zweedse X2000-treinen (Snabbtåg) van SJ AB, de Zweedse hogesnelheidstrein uitgevoerd met de kantelbaktechniek.

Buiten Europa kennen vooral China en Japan een uitgebreid netwerk van hogesnelheidstreinen, in China het meer dan 19.000 km grote netwerk van China Railway High-speed, in Japan de zogenaamde Shinkansen (tot 300 km/h). In het noordoosten van de VS rijdt de Acela, een kantelbaktrein die op een aangepaste spoorlijn snelheden haalt tot 240 km/h.

Geluid[bewerken]

Een hogesnelheidstrein hoeft met zijn wielen niet meer rolgeluid te produceren dan langzamere treinen. Doordat hij harder rijdt zal de geluidsproductie toch hoger zijn. Ook moeten de wielen van een hogesnelheidstrein vanwege het rijgedrag goed rond zijn. Vanaf snelheden van 200 kilometer per uur gaat het aerodynamisch geluid van een hogesnelheidstrein een belangrijke rol spelen. Dit geluid wordt vooral gegenereerd door de stroomafnemer die boven op het dak van de trein zit. Deze hoge geluidsbron maakt geluidsschermen langs de baan nodig, zodat de inpassing van dergelijke spoorlijnen in dichtbebouwde gebieden moeilijk is.

Magneetzweeftrein[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Magneetzweeftrein voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een alternatief voor de traditionele hogesnelheidstrein is de magneetzweeftrein, waarmee kruissnelheden van meer dan 500 km/h mogelijk zijn (tot potentieel 640 km/h in een vacuümgezogen tunnel). Het voertuig zweeft 10 millimeter boven een speciale baan door middel van een magneetveld. De hoogste snelheid (603 km/h) werd in 2015 door een magneetzweeftrein van Shinkansen gehaald.

Externe links[bewerken]