Railbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duitse Schienenbus van het type VT98
Australische Railbus van AEC

Een Railbus is een kleine en goedkope trein voor personenvervoer, die wordt ingezet op buurtlijnen. Zij zijn vaak gebaseerd (maar niet in alle gevallen) op de structurele elementen van de bus- en vrachtauto-industrie. De oude railbussen lijken ook op bussen, vandaar de naam.

In de spoorweghistorie zijn allerlei lichte goedkope treinen ontwikkeld om rendabel vervoer te kunnen aanbieden op minder drukke baanvakken. De bekendste vertegenwoordigers van deze categorie zijn de West-Duitse "Schienenbus" (DB-type VT95, VT98), en het Oost-Duitse equivalent de "Ferkeltaxe" (DR-type VT2.09). De VT98 had een normaal stoot- en trekwerk en kon een paar personen- of goederenwagons trekken, de VT2.09 had automatische koppelingen.

Tegenwoordig is dit type materieel veel te vinden bij toeristische spoorwegen. In Nederland bevinden zich railbussen type VT98 bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Deze is in originele staat en rijdt op het grenstraject tussen Simpelveld en Vetschau in Duitsland. Sinds het voorjaar van 2010 rijdt een railbus van het type VT98.2 bij de Stoomtrein Goes - Borsele.