Spoorwegrijtuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HSM Diligence-rijtuig 4 in het Nederlands Spoorwegmuseum
Houten rijtuig SS 218 in het Nederlands Spoorwegmuseum
Houten rijtuig SS C 723 in het Nederlands Spoorwegmuseum
Stalen Plan D-rijtuig AB 7709 in het Nederlands Spoorwegmuseum
Stalen Plan E-rijtuig B 6609 van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij te Beekbergen
Dubbeldeks (DDM)-Bv-rijtuig in de Intercity Haarlem – Heerlen/Maastricht
ICK-rijtuig van de NS (ex-DB).

Een spoorwegrijtuig of rijtuig is een niet-aangedreven railvoertuig voor het vervoer van reizigers. Ook een spoorwegrijtuig dat geheel of gedeeltelijk is ingericht voor het vervoer van post of van bagage van reizigers wordt spoorwegrijtuig genoemd, of specifieker, post- respectievelijk bagagerijtuig. Soms wordt bak gebruikt om een rijtuig aan te duiden, vooral om het aantal rijtuigen van een treinstel aan te geven. Formeel is een 'bak' een rijtuig of locomotief zonder wielen en draaistellen. Een goederenwagen, wagen of goederenwagon (geen jargon) is uitsluitend bedoeld voor het vervoer van goederen.

Rijtuigen worden getrokken of geduwd door locomotieven. Ook komt het voor dat rijtuigen door een motorrijtuig, rijtuigen met een eigen aandrijving, worden getrokken of geduwd. In Nederland worden rijtuigen tegenwoordig uitsluitend ingezet in intercity's, met name over de Hogesnelheidslijn, bijvoorbeeld op de trajecten Den HaagEindhoven, AmsterdamBreda en AmsterdamBrussel-Zuid). Voorts rijden er nog rijtuigen in treinen naar Duitsland.

Rijtuigen hebben als nadeel dat de hieruit samengestelde getrokken treinen moeilijk van lengte en samenstelling te veranderen zijn en meer tijd nodig hebben bij het kopmaken (het van richting veranderen op een station) doordat de locomotief voorop naar achteren moet rijden of een tweede locomotief aan de achterkant moet worden vastgekoppeld, nadat de locomotief aan de voorzijde is afgekoppeld.

Als oplossing daarvoor zijn er trek-trektreinen, trek-duwtreinen en treinen met tractieschakeling.

 • Bij trek-trektreinen zit er zowel voor als achter op de trein een locomotief, zodat de trein makkelijk kan kopmaken. Nadeel hiervan is dat er twee locomotieven nodig zijn voor een trein, waarbij de achteroplopende loc niet meewerkt en uitsluitend ballast is.
 • Bij tractieschakeling werken beide locomotieven mee, waardoor de trein beter accelereert. De rijtuigen moeten stuurstroomkabels hebben zodat de achterste locomotief vanuit de voorste bediend kan worden.
 • Bij trek-duwtreinen rijdt aan het uiteinde een stuurstandrijtuig mee. Loopt de locomotief achterop, dan wordt hij op afstand bediend vanuit het stuurstandrijtuig. Ook dan moeten de rijtuigen stuurstroomkabels hebben. Een stuurstandrijtuig is in aanschaf duurder dan een gewoon rijtuig, maar natuurlijk veel goedkoper dan een tweede locomotief.

Geschiedenis[bewerken]

De bovenbouw van de oudste spoorwegrijtuigen werd van hout gemaakt, zoals gebruikelijk bij rijtuigen in de 19e eeuw. Een voorbeeld van rijtuigen uit de eerste generatie zijn de rijtuigen die door de Arend, de eerste Nederlandse trein in 1839, werden voortgetrokken. Een in 1939 gebouwde replicatrein is in het Nederlands Spoorwegmuseum te bezichtigen: een rijtuig 3e klasse no 10 "waggon", een rijtuig 2e klasse no 8 "char à bancs" en een rijtuig 1e klasse no 4 "diligence". Deze rijtuigen waren niet voorzien van een verwarming.

Naast zitrijtuigen werden er ook rijtuigen met slaapcoupés en buffet- en restauratierijtuigen gebouwd. Verder kwamen er speciale bagagerijtuigen en postrijtuigen. Aanvankelijk waren rijtuigen tweeassig. Later kwamen ook drieassige en vierassige rijtuigen, waardoor een grotere capaciteit kon worden geboden.

Na de houten rijtuigen kwamen vanaf de jaren twintig de stalen rijtuigen. Deze waren steviger en gaven de reizigers bij ongevallen meer veiligheid. Aanvankelijk werden stalen rijtuigen met klinknagels gemonteerd. Een voorbeeld hiervan zijn de Blokkendoosrijtuigen uit de jaren 1924-1931. Vanaf de jaren dertig werden stalen rijtuigen gelast. Gelaste rijtuigen waren lichter en goedkoper. In Nederland werden de laatste houten rijtuigen in 1956 buiten dienst gesteld.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook dubbeldeksrijtuigen, vooral in Frankrijk werden zij op grote schaal ingezet in het forensenverkeer. In Nederland en België werden zij in de jaren tachtig geïntroduceerd. Met het drukker wordende reizigersverkeer kon zo een grotere capaciteit worden geboden zonder de trein te behoeven verlengen. Een dubbeldeksrijtuig heeft ongeveer anderhalf keer de capaciteit van een gewoon rijtuig.

De modernste rijtuigen op het Nederlandse en Belgische spoorwegnet zijn die van de TGV met speciale vering en luxueuze zitplaatsen.

Bewaard NMBS-M2 2e klasse/bagagerijtuig in originele groene kleuren
Een NMBS-M5-dubbeldeksrijtuig, (2e klasse)
Interieur van een NMBS-I11-rijtuig (2e klasse)

Nederlandse rijtuigen[bewerken]

De volgende rijtuigen zijn in gebruik:

 • ICR (Intercityrijtuig)
 • DDM (dubbeldeksmaterieel, rijtuigen in trek-duwdienst)
 • DD-AR (dubbeldeksmaterieel, rijtuigen in trek-duwdienst, kunnen ook zelf rijden)

Belgische rijtuigen[bewerken]

De volgende rijtuigen zijn in gebruik:

 • M4 (meestal in trek-duwdienst, vooral ingezet voor IR-treinen en P-treinen)
 • M5 (dubbeldeksrijtuig, meestal in trek-duwdienst, wordt vooral ingezet voor P-treinen)
 • M6 (dubbeldeksrijtuig)
 • I6 (rijtuig met compartimenten, meestal te zien tussen Liers-Luxemburg/bij Benelux-treindiensten)
 • I10 (wordt vooral ingezet voor P-treinen, ook te zien op de verbinding Liers-Luxemburg/bij Benelux-treindiensten)
 • I11 (meestal in trek-duwdienst)
 • SR-3 speciaal bar-discorijtuig

Externe link[bewerken]