MS75

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MS75
Gerenoveerde AM75 in Antwerpen-Centraal
Type Elektrisch vierwagentreinstel
Aantal 44
Nummering 801-844
Fabrikant BN
Bouwjaar 1975-1977
Indienststelling 1975-1979
Samenstelling ADx + B + B + Bx
Asindeling 2'2' + Bo'Bo' + Bo'Bo' + 2'2'
Massa 220 t
Lengte over buffers 99,028 m
Hoogte 3,95 m
Maximumsnelheid 140 km/h
Deuren Pneumatische zwenk-schuifdeuren

8 per zijde
(excl. bagagedeur)

Aantal zitplaatsen Totaal:

368

Zitplaatsen 1e klas 56
Zitplaatsen 2e klas 302
Techniek
Stroomsysteem 3 kV =
1,5 kV =
Vermogen 1360 kW
Treinbeïnvloeding Memor, TBL 1+
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De MS75 zijn 44 vierdelige elektrische treinstellen van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, gebouwd in 1975-77 en genummerd in de reeks 801-844. De bagageafdeling bevindt zich aan het uiteinde van het eersteklasserijtuig. Door de opvallende vorm van de cabine worden ze ook wel Varkensneus genoemd.

Ze kunnen onder 1500 volt ook in Nederland rijden, zij het op één vierde van hun vermogen,[1] en zijn toegelaten voor grensoverschrijdend verkeer op het baanvak Antwerpen – Essen-Grens – Roosendaal, waar ze in de S-dienst (d.w.z. de stoptreindienst rond de stad) rijden op lijn S32 RoosendaalAntwerpen-CentraalAntwerpen-Zuid - BoomPuurs.

Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het uiterlijk grondig verschilt, is de reeks voor een groot deel technisch analoog aan een dubbel klassiek motorstel. Het MS75-treinstel kan hiermee ook gekoppeld worden door middel van de Henricot-mechanische koppeling (waarbij het elektrisch en pneumatisch koppelen nog door de rangeerder/schouwer met de hand moet gebeuren) en als één geheel bestuurd worden in treinschakeling, zowel met de chopper-modellen als die met Jeumont-Heidmann-schakeling.

Het eersteklasserijtuig kent aan beide uiteinden een balkon. Ter hoogte van de machinistencabine (die overigens significant groter is dan die van de voorgangers de klassieke treinstellen) bevindt zich een kleine bagageruimte met een oppervlakte van 7 vierkante meter. De overige drie rijtuigen kennen op 1/4e en 3/4e deel van het rijtuig dubbele deuren. In elk rijtuig is een toilet aanwezig. Elk rijtuig heeft alleen open afdelingen met een middengang.

De treinstellen kregen bij indienststelling een grijs/oranje kleurstelling. Op een later moment werden de treinen voorzien van een rode kleurstelling.

Modernisering[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 2010 en 2015 kreeg stel 843 een volledige revisie in de Centrale Werkplaats van Mechelen, met een vernieuwd interieur en New Look-kleurstelling, als prototype voor een gehele revisie van de rest van de reeks. Alle 44 motorstellen zouden vernieuwd moeten zijn tegen 2020.[2]

Bij de modernisering verloren de stellen hun tweede stroomafnemer en werden de meest recent gemoderniseerde treinstellen uitgerust met een derde koplicht om op het Nederlandse spoornet te mogen rijden.

Inzet[bewerken | brontekst bewerken]

De treinstellen worden vooral rond Antwerpen ingezet als S-trein (S32 & S33) en voor een aantal IC-diensten naar Turnhout (IC-11 & IC-30). Sporadisch zijn ze ook te zien op de verbinding Antwerpen - Charleroi (IC-05 & IC-07) en op een aantal S- en P-treinen rond Charleroi (S61 & S62).

Technisch[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aanzetinrichting: Thyristoren
Zie ook: Elektrische tractie en Vermogenselektronica.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2019 vernielde een brand stellen 826 en 831 in het rangeerstation in Schaarbeek.[3]

Stel 810 is niet meer rijvaardig en werd niet gemoderniseerd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie SNCB Class AM75 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.