Station Roosendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Roosendaal   
Station Roosendaal; 2015.
Afkorting Rsd
Opening 3 juli 1854
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn(en) Spoorlijn 12
Roosendaal - Breda
Roosendaal - Vlissingen
Stadsbus(sen) 1 t/m 4
Streekbus(sen) 103 | 104 | 111 | 112 | 312
Buurtbus(sen) 211 & 220
Schoolbus(sen) 603
Vervoerders
- Treinvervoerder NS & NMBS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 11.213 (2022)[1] per dag (NS)
Ligging
Plaats Roosendaal
Coördinaten 51° 32′ 25″ NB, 4° 27′ 32″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Roosendaal (Nederlands spoorwegstation)
Station Roosendaal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Stationsgebouw rond 1900
Station Roosendaal; circa 1905. Collectie van het Utrechts Archief.
Station Rosendaal; circa 1905. Collectie van het Utrechts Archief.
Stationsgebouw; 2007.

Station Roosendaal is een spoorwegstation in Roosendaal. Het station ligt aan de spoorlijnen Antwerpen - Lage Zwaluwe, Roosendaal - Breda en Roosendaal - Vlissingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Roosendaal werd geopend met de ingebruikname van de spoorlijn Antwerpen – Lage Zwaluwe op 23 juni 1854. Het was zo eerder met België verbonden dan met de toen bestaande spoorlijnen in Nederland.

Op 3 mei 1855 werden de verbindingen naar Breda en naar Moerdijk geopend (in 1872 verlengd naar DordrechtRotterdam). Roosendaal behoorde buiten de steden in het westen en midden van Nederland tot de eerste plaatsen die een spoorverbinding kregen en was de eerste stad van Noord-Brabant met een station.

In 1863 kwam de verbinding met Bergen op Zoom tot stand, in 1868-1872 werd de Zeeuwse Lijn verlengd naar Vlissingen. Het eerste stationsgebouw van Roosendaal was verwant aan de nog bestaande stations van Oudenbosch en Zevenbergen. In 1866 en 1887 werd het met zijvleugels vergroot.

In 1907 werd het gebouw vervangen door het huidige stationsgebouw naar een ontwerp van Daniël Knuttel en George van Heukelom. Knuttel liet zich voor het gevelontwerp inspireren door het Kaiserschloss in Goslar. In het stationsgebouw bevonden zich vier wachtkamers waarvan één koninklijke wachtkamer en een visitatiehal die via een lange passage met elkaar waren verbonden. Naast het stationsgebouw werden in 1907 een locomotievenloods, een seinhuis, een seinbrug en de douaneloods gebouwd. De locomotievenloods bestaat nog als beschermd monument.[2]

In de Tweede Wereldoorlog bevond zich bovenop het stationsgebouw een geschutskoepel. Op de zolder is nog een wandtekening te vinden van het geschut die door de Duitse militairen destijds is aangebracht. Zij verbleven op zolder zodat bij een luchtaanval ze direct het dak op konden naar hun afweergeschut. Op 14 september 1944 sloeg het noodlot toe voor het stationsgebouw en is bij een bombardement de volledige stationshal en een deel van de oostvleugel verwoest.

Na de oorlog in 1949 werd ervoor gekozen om de stationshal niet te herbouwen naar oorspronkelijk beeld, maar is onder leiding van architect Sybold van Ravesteyn een nieuwe kleinere stationshal gebouwd als entree voor de nog overgebleven delen van het stationsgebouw.

Vanaf het begin is het station van Roosendaal een belangrijk grensstation tussen Nederland en België. Sinds de opening van de lijnen naar Rotterdam en Vlissingen is Roosendaal een spoorwegknooppunt in het zuidwesten van Nederland. Van hieruit rijden treinen in de richtingen Rotterdam – Amsterdam, Bergen op Zoom – Vlissingen, Antwerpen – Brussel en Breda – 's-HertogenboschArnhem.

Sinds de HSL-Zuid eind 2012 volledig in gebruik kwam heeft Roosendaal als grensstation aan belang ingeboet. Eens per uur vertrekt er een stoptrein naar Antwerpen-Centraal en tot 9 april 2018 reed er een Beneluxtrein per uur. Voor reizigers uit Zeeland en het westelijkste deel van Brabant is de nieuwe route van de Beneluxtrein via Breda een omweg. In de meeste gevallen zijn mensen sneller met de stoptrein.

Deze treindiensten zijn een alternatief voor de hogesnelheidstreinen, zoals Thalys, die duurder zijn en reservering vereisen. Tevens blijft Roosendaal van belang als overstappunt voor het internationaal verkeer van België naar Zeeland/West-Brabant en vice versa.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten. Om internationale reizigers die hier overstappen de gelegenheid te geven om in of uit te checken zijn er OVC palen op het middenperron aanwezig. Reizigers met doorgaande internationale vervoersbewijzen hebben in Roosendaal geen in- of uitcheck verplichtingen. Sommige reizigers kiezen er echter op te knippen in een Nederlands deel (met OVC) en een internationaal vervoersbewijs vanaf/tot Roosendaal. De Belgische nationale vervoersbewijzen geldig tot Roosendaal hebben een barcode om de poorten te openen. Er staat een Belgische NMBS-verkoopautomaat[3] in het station zodat reizigers vervoersbewijzen naar alle stations in België kunnen kopen (tot Antwerpen is er een goedkoper grenstarief)[4].

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op het station stoppen in dienstregeling 2023 de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag tweemaal per uur: eenmaal tussen Roosendaal en Vlissingen alleen stoppend te Bergen op Zoom, Goes en Middelburg, en eenmaal stoppend op alle stations daar; deze laatste vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100.
S 32 2550 S-trein Antwerpen (NMBS) PuursAntwerpen-CentraalEssenRoosendaal
3600 Intercity (NS) RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle
5100 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht – (Roosendaal) Rijdt na 20:00 en in het weekend 1x/uur van/naar Roosendaal.
5900 Sprinter (NS) DordrechtRoosendaal Wordt na 20:00 en in het weekend vervangen door treinserie 5100 (1x/uur).
6100 Sprinter (NS) RoosendaalBergen op ZoomGoesMiddelburgVlissingen Rijdt doordeweeks 1x per uur. Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
12200 Intercity (NS) RoosendaalBergen op ZoomGoesMiddelburgVlissingen Eén rit in de ochtend richting Vlissingen. Rijdt niet op zondag.

Na 22:00 uur rijdt de Intercity richting Zwolle (3600-serie) niet verder dan Arnhem Centraal. De laatste trein rijdt zelfs niet verder dan 's-Hertogenbosch.

Zie voor de aansluitende buslijnen het artikel Openbaar vervoer in Roosendaal

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Er is voor het spoorstation een busstation en fietsstallingen. De vroegere stationsrestauratie is vervangen door fastfoodketens zonder zitplaatsen, inclusief winkels van NS Stations Retailbedrijf. Er is aan de zuidkant van het emplacement een voetgangersbrug gebouwd die de stad Roosendaal rechtstreeks toegang geeft tot het Stadion De Luiten.[5]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Broos, Marius, Roosendaal, een spoorwegknooppunt als 's lands voorportaal in het zuiden, 1865-1996. Rosmalen: Uquilair, 2004. ISBN 90-7151-351-3

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Roosendaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.