Station Helmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Helmond   
Het vernieuwde station van Helmond, foto genomen vanaf nieuwe voetgangers- en fietsbrug.
Het vernieuwde station van Helmond, foto genomen vanaf nieuwe voetgangers- en fietsbrug.
Afkorting Hm
Opening 1 juli 1866
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Venlo - Eindhoven
Vervoerder(s) NS
Reizigers 7054 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 29′ NB, 5° 40′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Helmond
Station Helmond
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Helmond is een spoorwegstation in Helmond, gelegen aan Lijn E, op het traject tussen Eindhoven en Venlo. Het station werd geopend op 1 oktober 1866. Het is het belangrijkste station in Helmond waar ook een intercity halteert.

Bouwfasen[bewerken]

Het station heeft in de loop der jaren een aantal bouwfasen ondergaan die hieronder staan beschreven.

Het eerste station heeft er van 1864 tot 1987 gestaan. Dit was een Standaardstation Type 4. Dit type station was bestemd voor minder grote plaatsen. Het gebouw was hoog en rechthoekig met een puntgevel in het middendeel. De architect van dit type station was Brederode.

Reeds in 1876 kwam de eerste verbouwing. Aan allebei de kanten werd een lange vleugel bijgebouwd. In 1911 werd een van de vleugels verlengd, zodat deze 3 keer zo lang werd.

In 1987 werd een nieuw station gebouwd van de architect Paul Corbey. Dit station heeft een dragend skelet, waar men inbouwpakketten in kon aanbrengen. Men kwam vanuit het stationsgebouw als eerste terecht op perron 1. Om naar het eilandperron bij spoor 2 te lopen moest men gebruikmaken van een spoorwegovergang die bedoeld was voor voetgangers. Met de bouw van het tot nu nieuwste station (2013) is deze overgang verwijderd. In het station waren onder meer een reizigerskiosk, bloemenzaak en een Hermes loket gevestigd. Het station is in september 2012 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw station.

In de periode van 2013 tot februari 2014 is er een nieuw station gebouwd als een onderdeel van het nieuwe stationsplan genaamd Spoorzone. Het eerste perron van het station is iets meer naar het westen verplaatst ten opzichte van de oude situatie (1987). De beide perrons zijn nu bereikbaar gemaakt door middel van twee liften en door trappen. Zodoende is de spoorwegovergang naar het eilandperron bij spoor 2 verdwijderd. Het station wordt voorzien van een onderdoorgang genaamd Nelson Mandela[2] voor gemotoriseerd en niet gemotoriseerd verkeer. Het station heeft drie commerciële ruimtes, waar een reizigerskiosk, broodjeszaak en een bloemenwinkel gevestigd is. De reizigerskiosk en de bloemenwinkel waren ook al gevestigd in het oude stationsgebouw. Vanaf de onderdoorgang is het station en eilandperron te bereiken door middel van de liften en trappen die gebouwd zijn. De onderdoorgang zal de wijk Suytkade en het centrum van Helmond met elkaar verbinden. Aan de noordzijde van het station komt een nieuw busstation en een fietsenstalling die plaats zal bieden aan zo'n 2000 fietsen. Het station is ondanks de vernieuwing pas enkele maanden later voorzien van toegangspoortjes met het OV-chipkaart-programma. In totaal werd 30 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe station.

Het nieuwe station werd in verschillende fasen geopend; op 9 februari 2014 vond de opening van het nieuwe stationsgebouw, fietsenstalling en voetgangers- en fietsbrug plaats, twee maanden later, op 7 april 2014 werd het busstation en de perronoverkappingen geopend en als laatste volgde op 8 april 2014 de opening van de onderdoorgang onder het spoor genaamd Nelson Mandela. Op 5 juni 2014 was de officiële opening met medewerking van Hans Klok, hij opende ook het kunstwerk van Hello Future.

Ligging[bewerken]

Het station ligt aan het Stationsplein in Helmond, dicht bij het centrum. Aan het plein ligt onder andere ook een voormalig pand van de Belastingdienst en het voormalige kantoor van het UWV, het pand staat nu leeg. Het centrum van Helmond is op loopafstand bereikbaar. Aan de westzijde van het stationsgebouw is een gratis bewaakte fietsenstalling aanwezig. Verder is er een door Q-Park beheerde parkeerplaats aan de noordoostzijde van het spoor, achter het voormalige gebouw van de Belastingdienst.

Vervoer[bewerken]

Op station Helmond stopt 2 keer per uur een Intercitytrein in de richting van Eindhoven-Utrecht Centraal-Schiphol Airport (na 21.00 uur tot Eindhoven). en in de richting van Venlo. Ook stoppen er 2 keer per uur Sprinters in de richting Eindhoven-'s Hertogenbosch en in de richting van Deurne. Bij het station ligt ook een busstation, het centrale knooppunt van stads- en streekvervoer in Helmond. Alle stads- en streekbussen in Helmond stoppen op het busstation. Het busstation is tussen eind 2013 en begin 2014 vernieuwd. Op 7 april 2014 in de middag stopten de eerste bussen op het vernieuwde busstation.

Treinseries die stoppen in Helmond tijdens de dienstregeling 2018:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHelmondVenlo
9600 Sprinter 's-HertogenboschBoxtelEindhovenHelmondDeurne In de spits gekoppeld aan serie 6700 van/naar Oss.
Plan V treinstel te station Helmond (westzijde station)
Koploper 4221 te station Helmond (oostzijde station)
1rightarrow blue.svg Zie voor buslijnen, evenals de treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Helmond