Station Blerick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Blerick   
Station Blerick in 2008, met een Velios richting Roermond
Plaats Blerick
Afkorting Br
Opening 1 oktober 1868
Perrons 3
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Breda - Maastricht
Nijmegen - Venlo
Vervoerder(s) NS & Arriva
Reizigers 1445 (2018)[1] per dag (NS)
Coördinaten 51° 22′ 21″ NB, 6° 9′ 24″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Blerick (Nederlands spoorwegstation)
Station Blerick
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Blerick is het spoorwegstation van het Venlose stadsdeel Blerick aan Staatslijn E en de Maaslijn. Het station heeft drie stationsgebouwen gehad, waarvan de eerste stamt uit 1868. In 1892 werd dit gebouw door een hogere variant vervangen. Het derde gebouw stamt uit 1960 en was van het standaardtype Vierlingsbeek. Dit gebouw werd in 2001 gesloopt. Op de plek waar het gebouw stond is nu een wachtruimte geplaatst.

Tot 1 oktober 1940 lag het Blerickse station al op het grondgebied van de toenmalige gemeente Venlo, terwijl Blerick nog onderdeel was van de gemeente Maasbree.

Op het station staan een kaartautomaat en enkele wachtruimten. Voorheen was het ook mogelijk om bij een PostNL-servicepunt in Blerick een kaartje te kopen. Verder zijn er een onbewaakte fietsenstalling en fietskluizen op het station en zijn er parkeerplaatsen voor auto’s.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Openbaar vervoer in Venlo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2021 te Blerick:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondBlerickVenlo
3700 Intercity DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondBlerickVenlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 2400 en de 3500. Vormt tussen Dordrecht en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2200.
13500 Intercity Eindhoven CentraalHelmondBlerickVenlo Rijdt alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat als treinserie 3500 niet rijdt.
32200 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayBlerickVenloRoermond
32300 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayBlerickVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.

Tussen 10 december 2006 en 21 januari 2007 stopte de stoptrein Nijmegen – Roermond tijdelijk niet in Blerick wegens een te krappe dienstregeling; de vervoerder op de lijn, Veolia Transport, zette toen tijdelijk Wadlopers in, die niet de snelheden van de bestaande dienstregeling konden halen. Sinds begin 2007 wordt de hele dienstregeling met treinstellen van het type Velios gereden, waardoor er in Blerick gestopt kan worden. Sinds 11 december 2016 rijdt Arriva de stoptreinen tussen Nijmegen en Roermond.

Wagenwerkplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Met de sterke groei van het spoorwegvervoer aan het einde van 19e eeuw ontstond bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) behoefte aan een nieuwe werkplaats voor onderhoud aan goederenmaterieel in het zuiden van Nederland.[2] De keus viel op Blerick, waarbij de Wagenwerkplaats Blerick werd gebouwd nabij het station, tussen de in die plaats samen komende spoorlijnen Eindhoven – Venlo en Nijmegen – Venlo.