Station Nuth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Nuth   
Station Nuth februari 2018
Plaats Nuth
Afkorting Nh
Opening 1893
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Sittard - Heerlen - Herzogenrath
Streekbus(sen) 28 & 56
Vervoerder(s) Arriva
Reizigers 486 (2016)[1] per dag
Coördinaten 50° 55′ 11″ NB, 5° 53′ 32″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nuth (Nederlands spoorwegstation)
Station Nuth
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Nuth is een van de twee spoorwegstations in de gemeente Beekdaelen. Het eerste stationsgebouw stamt uit 1893 en was van het standaardtype ZSM, waarvan er meerdere in Zuid-Limburg zijn gebouwd. Er heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij onder andere een nieuw gebouw verscheen en een goederenloods. In 1991 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, klein gebouwtje.

Op het station zijn kaartautomaten en wachtruimten aanwezig. Treinkaartjes kunnen gekocht worden bij het postagentschap in Nuth. Verder beschikt het station over fietskluizen, een fietsenstalling en parkeerplaatsen voor auto’s.

Rangeerterrein[bewerken | brontekst bewerken]

Bij station Nuth lag een rangeerterrein. Dit terrein was ook verbonden met de Mijnspoor Staatsmijn Maurits - Staatsmijn Hendrik en werd tussen 1910 en 1974 gebruikt voor steenkool. Daarna werd het gebruikt voor de jaarlijkse bietencampagne.

In het eerste weekend van november 2011 werd het emplacement Nuth omgebouwd. Alleen de twee hoofdsporen bleven gehandhaafd, alle overige sporen en wissels werden opgebroken. Station Nuth is hiermee een halte aan de vrije baan geworden.

Spoorbrug[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de eerste gelaste spoorbrug van Nederland in Nuth gebouwd vlak bij het station. Daarvoor werden ijzeren spoorbruggen met klinknagels in elkaar gezet. In 1986 werd een flinke scheur ontdekt in deze brug. Vermoedelijk afkomstig van de belasting door het (vracht)verkeer. Renovatie bleek te duur en in 1990 werd de brug gesloopt en vervangen door een bredere nieuwe spoorbrug. Van overblijfselen van de oude brug maakte kunstenaar Jos Hermans in 1993 een kunstwerk "De Gevleugelde Voet". Dit kunstwerk staat vlak bij de nieuwe brug.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2021 te Nuth:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32500 RS 15 Stoptrein (Arriva) SittardNuthHeerlenKerkrade Centrum

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Nuth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.