Station Echt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Echt   
Station Echt
Afkorting Ec
Opening 1865
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenplan)
Spoorlijn Maastricht - Venlo
Vervoerder(s) Arriva
Reizigers 2.098 (2016)[1] per dag
Ligging
Plaats Echt
Coördinaten 51° 6′ 0″ NB, 5° 52′ 43″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Echt (Nederlands spoorwegstation)
Station Echt
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Echt is het spoorwegstation van Echt, gelegen in de gemeente Echt-Susteren. In deze gemeente bevindt zich nog een tweede station, namelijk station Susteren. Het stationsgebouw stamt uit 1862 en is van het standaardtype SS 5e klasse. Het gebouw werd twee keer verbouwd, waarbij het zowel in de hoogte als in de breedte werd uitgebreid. Het was eigenlijk de bedoeling om ook dit gebouw te vervangen door het standaardtype sextant, waarvan er in de jaren 70 veel zijn gebouwd. De toenmalige gemeente Echt voorkwam dit echter.

Op het station zijn kaartautomaten aanwezig, maar kaarten zijn ook verkrijgbaar bij een postagentschap in Echt. In het stationsgebouw heeft een cafetaria gezeten, maar deze heeft zijn deuren moeten sluiten. Sinds eind 2011 is bloemenshop 't Station gevestigd in het stationsgebouw.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2022 te Echt:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32400 RS 12 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtSittardEchtRoermond

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het station ligt een taxistandplaats, er is een fietsenstalling, er zijn fietskluizen aanwezig en er liggen parkeerplaatsen voor auto’s. Voor het stationsgebouw ligt een bushalte met bussen richting:

Vanaf 1922 was er via een zijlijn een verbinding met de tramlijn Roermond - Sittard. In 1937 werd de tramlijn opgeheven en opgebroken. De zijlijn is echter nog tot 1964 gebruikt als bedrijfsaansluiting van pannenfabriek de Valk.[2]