Sint Joost (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Joost
Sint Joas
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sint Joost (Limburg)
Sint Joost
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Echt-Susteren Echt-Susteren
Coördinaten 51° 7′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.440[1]
Overig
Postcode 6110-6112
Netnummer 0475
Woonplaatscode 2044
Belangrijke verkeersaders A2 A73 N271 N276
COROP-gebied Midden-Limburg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sint Joost (Limburgs: Sint Joas) is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland) met 1.440 inwoners. Tot 1989 verdeeld tussen de gemeente Maasbracht en de gemeente Echt. Daarna viel het in zijn geheel aan de gemeente Echt. Het is een van de kerkdorpen rondom Echt en behoort nu tot de gemeente Echt-Susteren.

Ontstaan en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Joost is vernoemd naar de heilige Judocus. Het dorp is ontstaan omstreeks 1300, toen er een Caulietenklooster werd gesticht, waarvan de huidige Kloosterhof een restant is. In de 17e eeuw lag er een Watermolen tussen Montfort en St. Joost op de Vlootbeek die echter niet langer dan een eeuw heeft bestaan.

Van 1730 tot 1780 werd de omgeving van Sint Joost herhaaldelijk onveilig gemaakt door de bokkenrijders. De Kloosterhof in Sint Joost zou, naar verluidt, zijn gebruikt om nieuwe leden in te zweren binnen de bende.

Op 20 en 21 januari 1945 raakte het dorp zwaar beschadigd tijdens de bevrijding door de Britse troepen gedurende Operatie Blackcock. Op 2 mei 2015 werd een oorlogsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de 17 Britse militairen die bij deze verbitterde slag omkwamen.

De kom van Sint Joost was verdeeld tussen Maasbracht en Echt. Na een gemeentelijke herindeling van 1989 behoorde geheel Sint Joost bij de gemeente Echt, en sinds 2003 bij Echt-Susteren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Judocuskerk werd in 1959 gebouwd naar ontwerp van de architecten J. van der Pluijm en H. Tilmans.
  • Kloosterhof, een historische boerderij en voormalig klooster.
  • Hoeve Schrevenhof, aan Schrevenhofweg 20, gesloten hoeve, vanaf de 14e eeuw bekend en behorend tot Kasteel Montfort, de huidige bebouwing 19e-eeuws met oudere kern en een langsdeelschuur, waarschijnlijk 17e-eeuws.
  • De Sint-Theresiakapel aan Bosweg 8A
  • Kapel op de Leenhof aan Leenderveldweg 1, van 1946. Niskapel met Heilig Hartbeeld, opgericht als dank voor de bevrijding van 1945.
Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Joost ligt op het middenterras van de Maas. Ten zuiden van Sint Joost loopt de Vulensbeek. Naar het oosten ligt het natuurgebied Rozendaal en in het zuidoosten de Marissen. Hier liggen, naast bossen op zandruggen, ook voormalige broekgebieden die ten behoeve van de landbouw ontgonnen zijn. Naar het westen en noorden toe ligt infrastructuur (autosnelweg, spoorlijn).

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij Sint Joost ligt een verkeersplein dat "het ei van Sint Joost" wordt genoemd. Hier komen de rijkswegen A2 en N276 samen. Enkele honderden meters verderop ligt knooppunt Het Vonderen. Hier kruisen de A2 en de A73.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Pey, Montfort, Maasbracht

Zie de categorie Sint Joost (Limburg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.