Pepinusbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pepinusbrug
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Pepinusbrug (Limburg)
Pepinusbrug
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Echt-Susteren Echt-Susteren
Coördinaten 51° 5′ NB, 5° 56′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Pepinusbrug is een buurtschap ten zuidoosten van Pey in de Nederlandse gemeente Echt-Susteren.

De naam Pepinusbrug komt voort uit een legende rondom Pepijn van Herstal, die als hofmeier leiding gaf aan het Frankische Rijk. Volgens deze legende ging hij jaarlijks op bedevaart vanaf zijn woonplaats Herstal naar het klooster op de Petrusberg (tegenwoordig Sint Odiliënberg), dat zou zijn gesticht door de heiligen Wiro, Plechelmus en Otgerus.[1] Op weg naar dit klooster bleef hij echter steken in de uitgestrekte moerassen ten zuiden van Echt, maar enkele buurtbewoners redden hem van de verdrinkingsdood. Pepijn was de Echtenaren zo dankbaar dat hij hen een groot stuk land schonk en een dijk met brug door het moeras liet aanleggen.

Tegenwoordig wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van deze legende. Hij werd voor het eerst in 1477 vastgelegd in de ‘Cleernis van de gemeynte van Echt’ (officiële mededeling van de schepenbank van Echt). In dit document vragen de Echtenaren aan hun landsheer, de hertog van Gelre, om bescherming tegen invallen van de naburige hertog van Gulik. Omdat de Echtenaren ervan uitgingen dat hun landsheer om een tegenprestatie zou vragen in de vorm van landerijen werd de legende van Pepijn aangehaald. Op die manier kon men aanspraak maken op het grootste deel van hun landerijen.

In november 1940 werd de legende ook verteld aan rijkscommissaris van bezet Nederland, Arthur Seyss-Inquart, tijdens zijn bezoek aan de provincie Limburg. Deze was zo geïnteresseerd in het verhaal dat hij architect Hendrik Willem Valk opdracht gaf een nieuwe Pepinusbrug te ontwerpen versierd met episodes uit de legende.[2] Dit ontwerp is echter nooit uitgevoerd.