Koningsbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koningsbosch
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Koningsbosch
Koningsbosch
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Echt-Susteren Echt-Susteren
Coördinaten 51° 3′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2008) 1696
Overig
Postcode 6104
Netnummer 0475
Belangrijke verkeersaders N274, N572
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Koningsbosch (Limburgs: De Boesj) is een middelgroot kerkdorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Echt-Susteren, vlak aan de Duitse grens met ongeveer 1700 inwoners. Het ligt in de uiterste zuidoostelijke hoek van Midden-Limburg in een inham omringd door Duitsland. Het gebied rondom de plaats is gemengd landelijk en bosrijk.

Etymologie[bewerken]

Koningsbosch is genoemd naar de Konings-bossen van Philips II (21 mei 1527 – 13 september 1598) koning van Spanje, en zoon van keizer Karel V van Spanje. De naam oorsprong Koningsbosch dateert dan uit de periode van de 80-jarige Oorlog. Door de 80-jarige Oorlog (1568-1648) werden door Echt 900 bunder van het Echterwald verkocht aan het Spaanse gouvernement. Dat stuk heette voortaan Koningsbosch. De naam en ontstaan van Spaanshuisken te danken aan een boswachter, die aldaar namens het Spaanse landbestuur de "Konings-bossen" moest bewaken.

Het dorp Koningsbosch ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19e eeuw aan en nabij een wegkruising, nadat de woeste gronden in de omgeving ontgonnen werden. Er werd een parochie gesticht in 1861 en een klooster in 1873. Aanvankelijk werd de naam Echterbosch gehanteerd, de naam van een buurtschap enkele kilometers ten noorden van het huidige Koningsbosch.

Kenmerken[bewerken]

Koningsbosch, kerk

Koningsbosch is een lintvormig dorp langs de voormalige Romeinse heirbaan en huidige provinciale wegen N274 (BrunssumPosterholt) en N572 (richting Echt).

Bezienswaardigheden[bewerken]

Zie ook

Natuur en landschap[bewerken]

Koningsbosch ligt in een uithoek van Nederland, op een hoogte van 65 meter, in een gebied met weinig kernen. Het ligt als een wig in Duitsland. Het is een relatief hooggelegen ontginningsgebied met landbouw en kleine percelen naaldbos. In het noordwesten ligt een natuurgebied van enige omvang: Het Haeselaar, Bos en Broek en De Kuyper. Daar ligt ook de kalkzandsteenfabriek Xella De Hazelaer, met uitgestrekte zandgroeven.

Verenigingsleven[bewerken]

Koningsbosch heeft verschillende sport- en muziekverenigingen. Deze verenigingen geven optredens of begeleiden de mis in de O.L. Vrouwe-kerk te Koningsbosch. Onder andere zijn er de volgende sportvereningen:

Een aantal muziekverenigingen zijn:

  • Harmonie "St. Cecilia" - Koningsbosch
  • Gemengd Kerkelijk Zangkoor Koningsbosch
  • Trommelkorps St. Joseph Koningsbosch
  • Mannenkoor St. Caecilia Koningsbosch
  • Zanggroep Mes Amis Koningsbosch

Bekende Koningsbosschenaren[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Pey, Maria Hoop, Schalbruch, Havert, Höngen, Saeffelen, Breberen, Waldfeucht.

Externe link[bewerken]