Midden-Limburg (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemeenten van Midden Limburg volgens CBS en VVV
Gemeentegrenzen in Limburg

Midden-Limburg is een deel van de Nederlandse provincie Limburg. Het gebied ligt centraal in de provincie aan weerszijden van de Maas. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de grens met de gemeente Peel en Maas en de gemeente Beesel. Aan de zuidkant wordt het gebied begrensd door de grens met de gemeente Sittard-Geleen.
De twee belangrijkste steden in Midden-Limburg zijn Weert en Roermond. De 'Ontwikkelas Weert-Roermond' maakt een belangrijk deel uit van de 'Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg'. Beide plaatsen en hun omgeving maakten in de achttiende eeuw de kern uit van het hertogdom Oostenrijks-Gelre. Annex daaraan, ten noorden en ten zuiden van Roermond, lagen Gelderse ambten die in Staatse handen waren (Staats-Opper-Gelre) en later eveneens onderdelen van het huidige Midden-Limburg zijn geworden[1].

Gemeentelijke herindeling[bewerken | brontekst bewerken]

Midden-Limburg heeft in 2007 een ingrijpende gemeentelijke herindeling ondergaan. Daarin was Kessel niet betrokken. Echt en Susteren waren al in 2003 gefuseerd. De herindeling betrof de volgende elf gemeenten, die sinds 1 januari 2007 als vier grotere verder zijn gegaan:

  • Roggel en Neer, Heythuysen, Haelen en Hunsel vormen de nieuwe gemeente Leudal.
  • Maasbracht, Thorn en Heel vormen de nieuwe gemeente Maasgouw.
  • Roerdalen en Ambt Montfort worden samengevoegd onder de naam Roerdalen.
  • Roermond en Swalmen worden samengevoegd onder de naam Roermond.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied omvat op bestuurlijk niveau aldus zeven gedeeltelijk nieuwgevormde gemeenten (Weert, Nederweert, Maasgouw, Leudal, Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren), voortgekomen uit de volgende veertien gemeenten van voor de gemeentelijke herindeling in Midden-Limburg in 2007:

Weerterland[bewerken | brontekst bewerken]

Linker Maasoever[bewerken | brontekst bewerken]

NB: Kessel, waarvan de buurtschap Kessel-Eik van oudsher tot Midden-Limburg werd gerekend, wordt dat nu alleen officieus nog weleens. Het valt nu onder de nieuwe gemeente Peel en Maas

Links en rechts van de Maas[bewerken | brontekst bewerken]

Rechter Maasoever[bewerken | brontekst bewerken]

NB: Op bestuurlijk niveau wordt Beesel (met Reuver) niet meer tot Midden-Limburg gerekend).[2]

Land van Swentibold[bewerken | brontekst bewerken]

In de huidige situatie is Echt-Susteren bij Midden-Limburg getrokken. De voormalige zelfstandige gemeente Susteren hoorde traditioneel min of meer bij Zuid-Limburg, evenals Nieuwstadt, maar na de fusie met Echt in 2003 werd de formele grens verlegd. Hiermee is het overgangsgebied in de 'taille' van de provincie, ook wel aangeduid als het Land van Swentibold, nu opgedeeld tussen een vergrote regio Midden- en een vergrote regio Zuid-Limburg (zie kaartje).
Met deze schaalvergroting wordt enigszins ingegaan tegen de traditie, zoals die bijvoorbeeld door de Midden-Limburgse VVV wordt gehanteerd (zie kaartje). In 1960 gingen zeven van de toenmalige gemeenten in deze streek een samenwerkingsverband aan onder de naam 'Stichting Streekontwikkeling van het Land van Swentibold' (Grevenbicht, Obbicht/Papenhoven, Limbricht, Born, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren), maar bij de latere schaalvergroting is (door de provincie en het bedrijf voor Regionale Economische Ontwikkeling (REO) Midden-Limburg BV) een andere indeling gemaakt. Grevenbicht, Obbicht/Papenhoven, Limbricht en Born werden onderdelen van de fusiegemeente Sittard-Geleen en daarmee bestuurlijk bij Zuid-Limburg getrokken. Susteren, Nieuwstadt en Roosteren kwamen aan de fusiegemeente Echt-Susteren.

Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg[bewerken | brontekst bewerken]

De Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), gevestigd te Roermond/Herten, is een besloten vennootschap, in 2013 opgericht ter bevordering van de economische ontwikkeling en verbetering van de leefbaarheid van de regio Midden-Limburg. Aandeelhouders mogen slechts publiekrechtelijke instellingen en vennootschappen zijn, wier aandelen in meerderheid in handen zijn van (een) publiekrechtelijke instelling(en). OML heeft als aandeelhouders de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond.

Toeristische en recreatieve speerpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]