Neeritter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neeritter
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Neeritter
(Details)
Neeritter
Neeritter
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Leudal Leudal
Coördinaten 51° 10′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (16 nov 2014) 1.285
Overig
Postcode 6015
Netnummer 0475
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Neeritter (Limburgs: Itter) is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland) en behoort tot de gemeente Leudal. Ten westen van het dorp ligt de buurtschap Heioord. Neeritter ligt 13 km ten zuidoosten van de stad Weert en grenst aan het Belgische Kessenich.

Geschiedenis[bewerken]

Neeritter werd voor het eerst genoemd in 1143, als Itera oftewel "Itteren". Het voorvoegsel "neer" werd later toegevoegd om het onderscheid te maken met Itera nova (Opitter). De naam is afkomstig van de Itterbeek, die vlak langs het dorp stroomt. Tijdens het ancien régime was Neeritter een Luiks vrijdorp en één van de Drie Eyghen. Met uitzondering van het dorpscentrum en de buurtschap Heioord werd de gemeente in 1842 afgestaan aan België (zie Herindeling van de Drie Eyghen). Ook het vlak bij de dorpskern gelegen Kasteel Borgitter kwam toen in België te liggen. Op 1 juli 1942 werd Neeritter bij de gemeente Hunsel gevoegd, die op haar beurt met andere gemeentes verenigd werd tot Leudal op 1 januari 2007.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had Neeritter veel te lijden van plunderaars. Ter bescherming groeven de bewoners in 1584 een gracht en wierpen ze een aarden wal op rond het dorp [1]. In de loop der tijd heeft deze wal zijn functie verloren.

Omstreeks 1960 werd riolering aangelegd en werd de gracht gedempt. Nu er problemen zijn met de waterhuishouding zijn plannen gemaakt om de gracht opnieuw een functie te geven.

Monumenten[bewerken]

Neeritter telt 24 rijksmonumenten, onder meer in de vorm van monumentale boerderijen en huizen.

  • Sint-Lambertuskerk. Het oudste deel van deze driebeukige kerk is de romaanse toren (13e eeuw, verhoogd in de 14e eeuw). Het huidige gotische middenschip werd gebouwd in de 14e eeuw en uitgebreid met een koor en zijbeuken in de 15e eeuw. In 1842 is de toren een tweede maal verhoogd.
  • Heilig Hartbeeld, uit 1929
  • Armenmolen, een watermolen op de Ittersebeek
  • Voormalig gasthuis, aan Gasthuisstraat 3, stamt uit de 15e eeuw en werd in de 19e eeuw gewijzigd. Het heeft mergelstenen speklagen en sierankers.
  • Diverse woonhuizen, vooral aan de Driessenstraat, zoals Driessenstraat 6 (18e-eeuws), Driessenstraat 8-10 (1707), Driessenstraat 7 (eind 18e eeuw).
  • Diverse karakteristieke boerderijen, zoals Driessenstraat 27, 29 en 30 (18e en 19e eeuw), Driessenstraat 41 (1773), Driessenstraat 39, Driessenstraat 35-37.
  • Hoge Huis, aan Driessenstraat 22, werd in 1903 gebouwd als internaat, en in 1930 werd het een noviciaatshuis voor de Kruisheren. In 1985 werd het verbouwd tot appartementencomplex.

Zie ook[bewerken]

Economie[bewerken]

Vanaf 1920 was er een kledingatelier in Neeritter. Omstreeks 1925 werd aan Bosstraat 1-3 een nieuw onderkomen gebouwd voor het Industrie Bedrijf Kledingatelier N.V. Kwaspen. Dit familiebedrijf bestaat tegenwoordig (2017) nog en heeft een fabriekswinkel in Neeritter en is onder meer gespecialiseerd in jachtkleding. Veel productie-activiteiten vinden echter tegenwoordig in het Verre Oosten plaats.

Natuur en landschap[bewerken]

Neeritter is gelegen aan de Itterbeek, op een hoogte van ongeveer 30 meter. De Itterbeek vormt over enkele kilometers de grens met België. Ten noordwesten van Neeritter stroomt de Uffelse Beek. Beide beken stromen in noordoostelijke richting. Het buitengebied wordt voornamelijk ingenomen door landbouw op zandgrond, met enkele naaldbospercelen. Ten zuidoosten van Neeritter ligt, op Belgisch grondgebied, het natuurgebied Vijverbroek.

Voetbal[bewerken]

Neeritter is altijd bekend geweest om de lokale voetbalclub, Veritas. In de jaren 70 speelde Veritas hoofdklasse, wat zeer opmerkelijk is, gezien Neeritter een klein dorp is. In 1973 weidde het tv-programma TROS Sport er zelfs een item aan; het was de eerste tv-reportage die door Jack van Gelder werd gemaakt.[2] Tegenwoordig speelt de voetbalclub in de Zondag tweede klasse H.

Geboren[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Molenbeersel, Kinrooi, Kessenich, Ittervoort, Hunsel, Haler

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. [1]
  2. [2]