Thorn (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thorn
Thoear
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Thorn Wapen van Thorn
(Details) (Details)
Thorn (Limburg)
Thorn (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Maasgouw Maasgouw
Coördinaten 51° 10′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,68 km²
- land 4,68 km²
- water 2 km²
Inwoners (1 januari 2013) 2392 (358 /km²)
Overig
Postcode 6017
Netnummer 0475 (56)
Belangrijke verkeersaders A2, N273
Detailkaart
Locatie van de voormalige gemeente in 2006
Locatie van de voormalige gemeente in 2006
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Thorn staat bekend als het witte dorp

Thorn (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg), Limburgs: Thoear) is een dorp in de Nederlandse provincie Limburg. Het ligt bij het Belgische Kessenich. Ook heeft het als buurdorpen Ittervoort, Panheel en Wessem. Voordat Thorn op 1 januari 2007 werd samengevoegd met de andere gemeenten Maasbracht en Heel tot de nieuwe gemeente Maasgouw was Thorn zelf een gemeente. Het staat bekend als het Witte dorp vanwege zijn witte huisjes in het centrum. Thorn is het eerste Nederlandse dorp op de westelijke Maasoever vanaf Maastricht (het kreeg in de 13de eeuw stadsrechten). Op 1 november 2006 had de gemeente Thorn een inwonertal van 2594 mensen (bron: CBS) en een oppervlakte van 6,60 km² (waarvan 2 km² water). Op 1 januari 2013 had de kern Thorn 2392 inwoners (bron: Gemeente Maasgouw), een afname van 202 inwoners (7,8 %).

Geschiedenis[bewerken]

Tot de ontginning in de tiende eeuw was het gebied rond Thorn heel moerassig. Aan de rand van dit moeras liep de Romeinse heirbaan van Maastricht naar Nijmegen. Omstreeks 990 werd op een hoogte, dicht bij de Maas, door graaf Ansfried, die getrouwd was met Hereswint (Hildewaris), een stift, klooster voor benedictinessen gesticht, de Abdij van Thorn.[1] Dat klooster groeide uit tot een wereldlijk stift (een klooster voor adellijke dames) en een vorstendom, het Abdijvorstendom Thorn. Tot het Land van Thorn behoorden Thorn, Ittervoort, Haler, Grathem, Stramproy, Baexem en Ell. Veel woningen van deze Stiftdames zijn bewaard gebleven, zoals het uit 1648 afkomstige Huis met de drie kogels.

Volgens de legende lag er ooit tussen Thorn en Kessenich een legendarisch verdwenen dorp met de naam Vijvere. Dat zou verzonken zijn als straf van God. Daar ligt nu het moeras het Vijverbroek.

Onder de Fransen kreeg Thorn zwaar te lijden. Toen kreeg Thorn ook zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames gevlucht waren, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, die voorheen hadden toebehoord aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel deze bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.[2] Door die witte huisjes en de rust van het dorp werd Thorn al gauw geliefd bij kunstenaars en toeristen. Bij de deling van de provincie Limburg in 1839 bleef Thorn bij Nederland. In de Tweede Wereldoorlog werd Thorn op 25 september 1944 door het Belgische leger bevrijd. In 1973 kreeg de oude kern van Thorn nationale erkenning en werd het aangewezen tot beschermd stadsgezicht.[3]

Koninginnedag 2011[bewerken]

Op Koninginnedag 2011, 30 april bracht koningin Beatrix en haar familie een bezoek aan Thorn. Dit bezoek werd gecombineerd met een bezoek aan Weert.[4] Tot op de dag van vandaag (oktober 2012) is het te merken dat dit een toeristische impuls heeft achter gelaten.

Sint-Michaëlkerk[bewerken]

De Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk in Thorn is een parochiekerk waarvan de delen grotendeels uit de 14e eeuw stammen. Het was de stiftskerk van de Benedictijner Rijksabdij in Thorn. Het is een gotische kruisbasiliek met een oostelijke crypte onder de kruising en het koor. Er is een verhoogd "vorstinnekoor" in het zuidelijke dwarspand dat ooit dicht bij het paleis van de abdis lag. De onderbouw van de toren is een restant van het westwerk van de oudere romaanse kerk. Na de opheffing van het klooster in 1797 werd de oude parochiekerk gesloopt en nam de gemeente deze kerk in gebruik. De beroemde neogotische architect P.J.H. Cuypers restaureerde in de 19e eeuw de kerk. Cuypers liet de oostelijke kapellen slopen en verhoogde de toren. In de nabijheid van de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1925.

Verenigingsleven[bewerken]

In Thorn is een zeer uitgebreid Verenigingsleven. oa.

 • Hengelsportvereniging "het Alfje"
 • Windsurf vereniging Thorn
 • Toneel vereniging Applaus Thorn
 • Jeugdwerk Thorn
 • Diverse buurtverinigingen: De Tram, Kapelzicht, De Waterkant, De Munt, De Pomp en Den Hemel
 • Schutterij St. Ansfried
 • Schutterij St. Michaël
 • VV de Geitebuk
 • FC Maasgouw
 • Zaalvoetbalveriniging Amicitia/Bert Zeegers
 • EHBO vereniging Thorn
 • Bridgeclub Thorn a tous
 • Dartvereniging de Pegelpikkers
 • postduivenvereniging De gevleugelde Vrienden
 • Harmonie St. Michaël
 • Thorensis vrouwenkoor
 • Koninklijke Harmonie van Thorn

De beide harmonieorkesten van Thorn genieten landelijke faam. In 1999 maakte Hans Heijnen voor de NPS de documentaire Bokken en geiten, over de rivaliteit tussen deze twee harmonieorkesten. In deze documentaire, die geheel in het lokale dialect is opgenomen, wordt indringend geschetst hoe deze rivaliteit het sociale leven in het dorp bepaalt.

Bereikbaarheid[bewerken]

Thorn is te bereiken met het openbaar vervoer door Veolia Transport vanaf Weert (lijn 72) en Roermond (lijn 72 en 73). De snelweg A2 heeft een afslag Grathem/Thorn.

Geboren of woonachtig geweest in Thorn[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]