De laatste show (Eén)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De laatste show
Genre Talkshow
Presentatie Bruno Wyndaele (1999-2003)
Mark Uytterhoeven (2003-2006)
Frieda Van Wijck (2006-2009)
Michiel Devlieger (2009-2012)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Woestijnvis
Uitzendingen
Start 1 november 1999
Einde 22 maart 2012
Seizoenen 13
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De laatste show was een latenighttalkshow op de Vlaamse televisiezender Eén, geproduceerd door Woestijnvis. De eerste aflevering werd uitgezonden op 1 november 1999, de laatste op 22 maart 2012.

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

De show kende verschillende presentatoren. Een overzicht:

Bruno Wyndaele (1999-2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk presenteerde Bruno Wyndaele de show. In seizoen 2002-2003 presenteerde hij het programma afwisselend met Mark Uytterhoeven In 2003 verliet hij het productiehuis Woestijnvis en daarmee ook De laatste show. Bekende buitenlandse gasten waren Warren Zevon, Peter Fonda en Morgan Freeman.

Tijdelijke vervanging: Wyndaele werd in het voorjaar van 2002 een week vervangen door Stijn Meuris.

Mark Uytterhoeven (2002-2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Mark Uytterhoeven volgde Bruno Wyndaele op. Oorspronkelijk presenteerden hij en Wyndaele afwisselend, maar na het vertrek van Wyndaele presenteerde hij het programma alleen verder. Sinds de komst van Uytterhoeven won het programma flink aan populariteit. Een opvallende aflevering was de zogeheten "Zatte aflevering", uitgezonden op 30 december 2003, waarbij Uytterhoeven en gast Michiel Hendryckx een hoop Duvel bieren hadden gedronken, waarbij ze vragen stelde aan de gasten met alle gevolgen van dien. Bekende buitenlandse gasten waren The Pointer Sisters en Moby. Uytterhoeven presenteerde De laatste show tot 23 maart 2006.

Frieda Van Wijck (2006-2009)[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2006 werd Frieda Van Wijck de nieuwe presentatrice van De Laatste Show. Woestijnvis zag in haar de ideale opvolgster van Mark Uytterhoeven, door haar ruime interview-ervaring en brede interesse. Bekende buitenlandse gasten waren Joe Cocker, Ike Turner en Henri Salvador. In april 2009 maakte Van Wijck bekend dat ze na drie seizoenen ophoudt met De Laatste Show. Aanhoudende rugklachten zouden de basis van deze beslissing vormen. Op 9 juni 2009 werd bekendgemaakt dat Michiel Devlieger de opvolger werd van Frieda Van Wijck als presentator van De laatste show.

Tijdelijke vervanging: Van Wijck werd eenmalig vervangen door Marcel Vanthilt.

Michiel Devlieger (2009-2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 31 augustus 2009 presenteerde Michiel Devlieger De laatste show. Hij verzorgde het elfde, twaalfde en ook dertiende seizoen.

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma werd 's avonds uitgezonden, iets na tien uur, van maandag tot en met donderdag. De uitzendingen werden overdag opgenomen, en gingen dus niet rechtstreeks. Hierdoor konden interviews in andere talen ook ondertiteld worden. Er kwamen steeds een drietal gasten langs, samen met een van de vier vaste gasten die hun eigen rubriek presenteerden, steeds met de nodige humor. Als het interview voorbij was, bleef de gast zitten, en werd af en toe zijn of haar commentaar gevraagd bij de volgende gasten. Bij de drie gewone gasten zat dikwijls een zanger, die aan het eind van het programma een nummer zong, tot het einde van het twaalfde seizoen in 2011 samen met De Laatste Showband. Soms trad de band ook alleen op.

De muzikale afsluiter kreeg vanaf het dertiende seizoen in 2011 een nieuwe formule, waarbij elke week een andere band de afsluiter en de tussendeuntjes deed.

De stijl was erg lichtvoetig, de interviews veelal gemoedelijk.

Internationale gasten[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal internationaal bekende mensen heeft plaatsgenomen op de sofa van De laatste show, waaronder: Marianne Faithfull, Moby, Joe Cocker, Sandra Roelofs, Tori Amos, Lionel Richie, Dave Grohl, Allen Toussaint, Ian Gillan, Sting, Dennis Rodman, Hilary Duff en John Cleese.

Vaste rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

Tot en met het twaalfde seizoen had het programma een aantal vaste rubrieken. De vaste rubrieken vervielen grotendeels in het dertiende seizoen. Er bleven wel enkele vaste gasten zoals voetbalanalist Jan Mulder (dinsdag), Sven De Leijer (dagelijks) en vogelliefhebber Dominiek Vandevenne (wekelijks).

In het twaalfde en dertiende seizoen wordt Michiel Devlieger ook door vier Chefs geassisteerd, die in het programma verschijnen wanneer een item uit hun gebied in de actualiteit komt:

Dit waren de vroegere vaste rubrieken:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]