Jonas Geirnaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jonas Geirnaert
Jonas Geirnaert in 2023
Geboren 28 juli 1982
Sint-Kruis-Winkel
Opgegroeid te Wachtebeke en Gent / Sint-Kruis-Winkel
Medium televisie, cabaret, animatiefilm, improvisatietheater
Nationaliteit Belg
Jaren actief 2000-heden
Invloeden Monty Python, Jan Eelen
Bekendste werk Flatlife, Willy's en Marjetten, Neveneffecten, Kabouter Wesley, Basta
Website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Politiek

Jonas Geirnaert (Sint-Kruis-Winkel, 28 juli 1982) is een Vlaams acteur, stemacteur, cabaretier, striptekenaar, televisiemaker, wijnmaker[1] en regisseur die in Vlaanderen bekend werd met de cabaretgroep Neveneffecten waarmee hij absurde humor opvoerde. Geirnaert is ook de bedenker, tekenaar en stem van stripfiguur Kabouter Wesley.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jonas Geirnaert studeerde animatie aan de KASK in Gent van 1999 tot 2004.

Cannes[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Filmfestival van Cannes kaapte Jonas Geirnaert de prijs van de jury weg in mei 2004. Hij deed dit met een korte (11 minuten durende) animatiefilm, Flatlife. Toen hij het filmpje inzond voor selectie was alleen de eerste minuut van klank voorzien. De film was zijn eindwerk, maar was nog niet helemaal af op de uiterste inzenddatum voor selectie. Hoewel Flatlife geen politieke boodschap bevat, was dit wel het geval met Geirnaerts vorige film The All-American Alphabet.

Op het podium in Cannes gaf Geirnaert de volgende boodschap aan alle Amerikanen: Don't vote Bush, in case Michael Moore shouldn't have the chance to say that this evening (stem niet op Bush, indien Michael Moore vanavond de kans niet zou krijgen om dit te zeggen). Hierbij kreeg hij de aandacht van een groot deel van het publiek, o.a. ook van Michael Moore zelf.

Woestijnvis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Neveneffecten (cabaret) en Woestijnvis voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.
Jonas Geirnaert in 2007

Jonas Geirnaert is lid van de cabaretgroep Neveneffecten, samen met zijn neef Lieven Scheire, Jelle De Beule en Koen De Poorter. De groep Neveneffecten is afkomstig uit Wachtebeke (Gentse Rand, Oost-Vlaanderen) en hun absurde humor werd in Vlaanderen cultiverend.

Momenteel[(sinds) wanneer?] werkt hij bij Woestijnvis, waar hij in 2005 met Neveneffecten werkte aan de eerste reeks van het gelijknamige televisieprogramma Neveneffecten.

Tevens schreef hij mee aan de tweede reeks van Het Geslacht De Pauw, waarin hij ook een gastrol vertolkte als Oost-Europese loodgieter (reeks 2, afleveringen 7 en 8).

Daarna maakte hij met Neveneffecten de Woestijnvis-serie Willy's en Marjetten, absurde humor in de lijn van Neveneffecten, dat in het najaar van 2006 op zondagavond in primetime op één uitgezonden werd. De tweede reeks van het televisieprogramma Neveneffecten verscheen in 2008 op Canvas.

In 2011 was Jonas Geirnaert met een nieuw televisieprogramma, Basta genaamd, te zien op de Belgische publieke omroep.[2]

Geirnaert schreef samen met Bart De Pauw ook de fictiereeks Quiz Me Quick van Koeken Troef, waarvan de opnames oktober 2011 startten. Hij was van 2013 tot 2015 en van 2017 tot 2019 jurylid in De Slimste Mens ter Wereld.

Samen met Jelle De Beule maakte hij ook de rubriek Gek of geniaal voor het seizoen 2011-2012 van Man bijt hond. In het televisieseizoen 2013-2014 werkt hij samen met Otto-Jan Ham en Jelle De Beule aan het dagelijks actuaprogramma De Ideale Wereld op VIER. In 2017 werkt hij na een afwezigheid van enkele seizoenen opnieuw mee aan De Ideale Wereld, dat sinds 2016 op canvas wordt uitgezonden. Geirnaert is hier opnieuw de sidekick van Otto-Jan Ham. In dit nieuwste seizoen wordt Geirnaert afgewisseld door Jelle De Beule, Sven De Leijer, Jan Jaap van der Wal, Jean Paul Van Bendegem, Liesa Naert en Faisal Chatar.

In het najaar van 2022 nam hij deel aan De Allerslimste Mens ter Wereld.

Kabouter Wesley[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Kabouter Wesley voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2008 verscheen Kabouter Wesley voor het eerst in Humo. Geirnaert bedacht de figuur Kabouter Wesley toen hij zijn animatiefilm Flatlife (2004) maakte. Doordat hij zo perfectionistisch aan deze film bezig was had hij een simplistisch figuurtje en onnozele verhaaltjes nodig om tijdens het tekenen wat stoom af te blazen. In 2009 en begin 2010 werd er in Man bijt hond en Comedy Central wekelijks een animatiefilmpje uitgezonden met Kabouter Wesley in de hoofdrol. Geirnaert sprak zelf de stem in van Kabouter Wesley. Jelle De Beule verzorgde de andere stemmen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Non-fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Geirnaert en zijn partner Julie Mahieu werden in 2020 ouders van een zoon[3]. Verder is Geirnaert een dubbele neef van zijn Neveneffecten-collega Lieven Scheire en bloedverwant van striptekenaar Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke (Morris was de achterneef van Jonas' grootmoeder).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Jonas Geirnaert.