Paul Baeten Gronda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Paul Baeten Gronda (P.B. Gronda)
Paul Baeten Gronda
Paul Baeten Gronda
Algemene informatie
Pseudoniem(en) P.B. Gronda
Geboren 1981
Geboorteplaats Mol
Land Vlag van België België
Werk
Bekende werken Straus Park
Uitgeverij De Bezige Bij
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Paul Baeten Gronda (Paul Elisabeth Marie Karel Baeten, Mol, 1981) is een Vlaamse schrijver en columnist bij Focus Knack en De Morgen.

Leven[bewerken]

Werk[bewerken]

In 2006 begonnen als columnist bij De Morgen. Schreef ‘De heerser van de week’ in de weekendbijlage Reporter, ging later voor Uitgelezen schrijven. Sinds 2009 columnist bij Focus Knack, waar hij over leven en populaire cultuur schrijft. In de literaire bijlage van De Morgen schrijft hij maandelijks over New York en Amerikaanse literatuur.

Debuteerde in 2008 met de roman Nemen wij dan samen afscheid van de liefde, dat een kritisch en commercieel succes werd. Yves Desmet noemde het boek 'het beste Belgische debuut sinds Marcel van Erwin Mortier’ en Kristien Hemmerechts vond het het meest verrassende boek van het jaar. Het boek gaat over een dolende jongeman die na de dood van zijn vader de brokstukken van zijn gezin probeert te lijmen en intussen zijn verdriet probeert te vergeten

In 2009 volgde de duistere schets van een bejaarde eenzaat, Kentucky, mijn land.

Op zijn dertigste verjaardag publiceerde Gronda de novelle Onder vrienden, over een Belgische schrijver die in Italië woont en daar zijn verjaardag viert met vrienden. Tijdens het feest komen alle geheimen van de groep vrienden aan het licht. Een jaar later zou Gronda zelf naar Italië verhuizen.

In de lente van 2013 verscheen Gronda’s vierde boek, Straus Park. Een kosmopolitische roman over liefde, familie en lot. Een nieuw begin voor Gronda, zegt hij zelf, die na zijn eerste drie boeken aan een nieuw hoofdstuk wilde beginnen. Het boek werd na minder dan twee weken voor een niet meegedeeld bedrag verkocht aan Random House Deutschland.

Gronda publiceerde sinds 2006 jaren columns, kortverhalen en essays in de meeste Vlaamse tijdschriften en kranten. Net als in een reeks bundels, waaronder ’20 onder 40’ (De Bezige Bij, Antwerpen)

Bibliografie[bewerken]

Nominaties[bewerken]