Linne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Linne
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Linne
(Details)
Linne
Linne
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Maasgouw Maasgouw
Coördinaten 51° 9′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2012) 3657
Overig
Postcode 6067
Netnummer 0475
Belangrijke verkeersaders A73, Maas
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Linne is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland), dat valt onder de gemeente Maasgouw.

Ligging en naam[bewerken]

Het dorp ligt op een zogeheten laagterras aan de oever van de Maas. Door de ligging op het terras wordt Linne vrijwel geheel gevrijwaard van overstromingen, zelfs als de Maas een extreem hoge waterstand bereikt zoals in 1993 en 1995 het geval was. Een uitzondering hierop vormt de Linnerweerd. Dit gebied is gelegen in het winterbedgebied van de Maas aan de voet van het laagterras.

De naam Linne is waarschijnlijk afkomstig van het Germaanse Linni (Linde) of Lin (Ahorn). Dit zou worden bevestigd door het feit dat Linne in de Middeleeuwen op verschillende kaarten voorkomt als Linlo waarbij het achtervoegsel lo bos betekent.

Een andere verklaring kan zijn dat de naam afkomstig is van het Germaanse hlinde dat heuvelhelling betekent of van het Keltische lindo dat water betekent. In dit laatste geval zou Linne dus een nederzetting aan het water zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Linne wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 24 juni 943. Maar uit opgravingen (in Linne zijn bronzen, antieke voorwerpen gevonden uit 500-15 voor Christus) kan worden opgemaakt dat er in de Romeinse tijd al mensen woonden. Bovendien blijkt uit oppervlaktevondsten dat er in de oude steentijd ook al mensen hebben verbleven.

Het dorp hoorde bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Vanaf 1713 kwam het samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën.

Van 1991 tot 2007 maakte Linne deel uit van de voormalige gemeente Maasbracht. Daarvoor was het zelfstandig. Tegenwoordig maakt Linne deel uit van de gemeente Maasgouw.

De Linnerweerd[bewerken]

De Linnerweerd, een van de nog weinige natuurlijke uiterwaarden van de Maas, is globaal gelegen tussen de Maas en het laagterras, waarop de dorpskern gelegen is. Deze uiterwaarden worden doorsneden door de Vlootbeek, die uitmondt in de rivier. Ook ligt hier nog een afgesloten stuk oude maasmeander, de “Oude Maas”. Het gebied wordt voornamelijk gebruikt voor landbouw. Opvallend zijn de weilanden die met populieren zijn omzoomd. Deze worden afgewisseld met kleine bospercelen en boomgaarden. De Linnerweerd is toegankelijk via een weg, die vanaf de kern naar de stuw loopt, en enkele smalle veldwegen.

In dit gebied liggen naast een aantal boerderijen twee landgoederen met karakteristieke huizen. Het oudste van de twee is kasteel Heysteren, dat dateert van vóór 1789, volgens een gevelsteen uit het jaar 1760. In 1995 is het kasteel geheel gerenoveerd. Het tweede is Landgoed Ravenburg uit de tweede helft van de achttiende eeuw, een herenhuis met een boerderijcomplex en stallen, gebouwd in de Maaslandse stijl: met deur- en raamomlijstingen uit Naams hardsteen.

De kerk[bewerken]

Linne, Martinuskerk

Linne had in 1057 al een eigen kerk. Het is daarmee een van de oudste parochies uit deze regio. De huidige parochiekerk van St. Martinus werd in 1897 gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen uit Roermond. De kerk is de eerste die deze architect in neoromaanse stijl ontwierp.

In 1945 werd de toren door de Duitsers opgeblazen. Hierdoor werd ook de rest van de kerk beschadigd. De kerk werd opnieuw opgebouwd, maar de vorm van de toren werd aangepast. De toren kreeg een puntdak in de vorm van een piramide.

Tijdens de aardbeving bij Roermond van 13 april 1992 raakten de toren en de kerk opnieuw beschadigd. Met inzet van vele vrijwilligers en allerlei hulpfondsen werden beide hersteld. De toren kreeg daarbij het oorspronkelijke uiterlijk van voor 1945 weer terug.

De Maasplassen[bewerken]

Sluis Linne aan de Maas

Door uitgebreide grind en zandwinning veranderde het riviergebied ook tussen Linne en Roermond geheel van karakter. Er ontstonden grote waterplassen, die thans gebruikt worden voor grootschalige waterrecreatie. Deze Maasplassen strekken zich nu uit van Maaseik (B), Ohé en Laak tot aan Asselt. Naast jachthavens, dagstranden en campings zijn er ook natuurgebieden ingericht. Zo hoopt men te bereiken dat er een gevarieerd landschap tot ontwikkeling komt. Dicht in de buurt van Linne ligt bijvoorbeeld het natuurgebied Isabellegreend. Omdat er op de voedselrijke rivieroevers bomen zo snel groeien dat binnen enkele jaren een ondoordringbaar bos zou ontstaan heeft men ervoor gezorgd dat er grote zoogdieren grazen. Deze dieren zorgen ervoor dat er naast bos ook bloemrijke graslanden en struikgewas kan ontstaan.

Er grazen Poolse konikpaarden en Schotse Galloways. Deze dieren zijn goed opgewassen tegen de winterse omstandigheden en hebben weinig verzorging nodig. Dat is ook wel nodig want ze blijven het hele jaar in het gebied. De natuurterreinen zijn vrij toegankelijk voor wandelaars van zonsopgang tot zonsondergang.

Verenigingen[bewerken]

Linne heeft een rijk verenigingsleven:

 • Koninklijke Harmonie Lentekrans (opgericht 1873)
 • Schutterij en Drumband St. Martinus
 • Mannenkoor St. Caecilia Linne (opgericht1921)
 • Carnavalsvereniging CV de Kwekkerte (opgericht juni 1951)
 • Toneelvereniging "Ongerein" uit Linne (opgericht in 1989)
 • Linner Revue (opgericht mei 2015)

Sport:

 • RKSV Linne als omnivereniging waaronder enkele zelfstandig opererende afdelingen vallen:
- Turnen & Jazzdans, die met meer dan 200 leden de grootste vereniging vormt;
- Badminton;
- Volleybalvereniging VC Limac (voorheen VC Linne, opgericht op 12 augustus 1966). De vereniging speelde van 1980 tot 1983 in de landelijke 1e divisie (tegenwoordig: eredivisie), onder leiding van speler/coach Leo Vlot. In 2006 sluit VC Maasbracht zich aan bij de vereniging en wordt de naam gewijzigd in VC Limac.
 • Voetbalvereniging Linne, bijgenaamd “De Zebra's”. De vereniging is opgericht op 15 augustus 1910 en behoort tot de oudste voetbalverenigingen in Nederland. Naast veldvoetbal heeft de vv Linne een zaalvoetbaltak.
 • Handbalvereniging Linne; tot medio 2010 functionerend als afdeling van RKSV Linne waarna deze afdeling zich heeft afgesplitst om te fuseren met de volleybalvereniging van Maasbracht.
 • Tennisvereniging TC Linne. Ook deze vereniging is tot medio 2011 een afdeling geweest van RKSV Linne.
 • Hengelsportvereniging St. Petrus.
 • Bridgeclub B.C. Linne.
 • Dartclub Den Tegel.

Carnaval[bewerken]

In 1987 won Linne het LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer). Dit is een wedstrijd van de beste carnavalsliedjes uit zowel Nederland als Belgisch-Limburg. Linne won het LVK met het liedje "Wiebölle", geschreven door P. Evers.

Linne heeft vier carnavalsverenigingen: De Kwekkerte (kikkers), De Kuulköp (jeugd raod) en de Sjtoepkloekers (Stoepzuipers). De Kwekkerte bestaat sinds 1952. Hun eerste prins was Wiel van Daal. De Kwekkerte is de meer originele carnavalsvereniging en de grootste van het dorp. Sinds 11-11-2011 is er een nieuwe vereniging, voor de iets oudere jeugd, genaamd De Kwaakers.

De Sjtoepkloekers zijn opgericht in 1998 door een groep vrienden.

Zie ook[bewerken]