Clauscentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clauscentrale
Clauscentrale
Clauscentrale
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Maasbracht
Coördinaten 51° 9′ NB, 5° 54′ OL
Technologie superkritische centrale
Primaire brandstof aardgas
Secundaire brandstof aardolie
Eigendom RWE
Inbedrijfsname 1977
De Clauscentrale, gezien vanaf het sluizencomplex Maasbracht.
De Clauscentrale, gezien vanaf het sluizencomplex Maasbracht.
De centrale in 2011

De Clauscentrale is een elektriciteitscentrale in Maasbracht, bij Roermond.[1] Het is een van de grootste centrales van Nederland; 8% van alle Nederlandse elektriciteit wordt geleverd door de Clauscentrale. Na de verkoop van Essent in 2009 is de centrale in handen gekomen van het Duitse nutsbedrijf RWE. De Clauscentrale is de eerste superkritische centrale van Nederland.[2]


Claus A en B[bewerken]

De centrale bestaat uit twee identieke eenheden (Claus A en B), met elk een vermogen van 640 MW. De eerste eenheid is in 1977 in gebruik genomen, de tweede in 1978. Op vol vermogen verbruikt elke eenheid 170.000 (n)m³ aardgas per uur. In 1993 en 1994 zijn de eenheden omgebouwd tot start/stopbedrijf, waardoor de eenheden snel te starten en te stoppen zijn. Zo kunnen de wisselingen in de vraag naar elektriciteit worden opgevangen. Ook is de centrale toen uitgerust met low-NOx (stikstofoxiden) branders. Hierdoor is de uitstoot van stikstofoxiden 45% minder dan daarvoor.

De centrale werkt voornamelijk op aardgas, maar is ook geschikt voor aardolie en sinds 2002 ook voor plantaardige olie. Deze wordt in plaats van zware stookolie meegestookt in de eenheden. Hierdoor wordt ook de uitstoot van kooldioxide (CO2) gedeeltelijk gecompenseerd en stikstofdioxide (NO2) verminderd.

Claus A heeft in 2005 een levensduurverlenging ondergaan en kan tot 2015 verder functioneren als conventionele eenheid. Deze kan - beter dan een STEG - inspelen op de gedurende de dag snel wisselende vraag naar elektriciteit. Alstom leverde hiervoor drie gasturbines van het type GT26, met aangeschakelde afgassenketels HRSG's. Op termijn kan Claus A op eenzelfde manier als Claus B worden gemoderniseerd tot Claus D.[3]

Eind 2008 is Claus B buiten gebruik gesteld om ruimte te maken voor de nieuwe gasgestookte Claus C.

Medio 2013 meldde RWE dat jaar geen besluit te nemen over een investering van 1 miljard euro in de Claus A.[4] De heroverweging hield verband met veranderde marktomstandigheden. De centrale komt vooral in werking als de productie van wind- en zonne-energie tekortschiet. Claus A is per 01-01-2013 in langdurige conservering gegaan.

Op 23-12-2015 werd bekend RWE bij de gemeente Maasgouw een aanvraag heeft gedaan voor een nieuwe weg voor op langere termijn Claus D te kunnen realiseren. Claus D zou medio 2019 / 2020 gerealiseerd moeten zijn, echter het project zit voor een beslissingsfase.

Claus C[bewerken]

De nieuwe centrale Claus C maakt - zover als mogelijk - nog gebruik van onderdelen van de oude Claus B zoals delen van de stoomturbine, de koelwaterfaciliteiten en de aansluitingen op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Naast de gebouwen van de oude B centrale komen ook drie nieuwe gasturbines met elk een vermogen van 280 MW te staan en met de nieuwe stoomturbinegenerator vormen ze een grote STEG (stoom- en gascentrale). Door een sterk verhoogd brandstofrendement produceert Claus C 50 MW meer dan een gemiddelde vergelijkbare installatie met dezelfde hoeveelheid brandstof.[3] De voormalige eenheid B had een capaciteit van 640 MW en een rendement van 40%. De nieuwe combinatie heeft een totaal vermogen van 1.275 MW en een rendement van 58,5%.[5] In januari 2012 is de nieuwe eenheid in gebruik genomen. De officiële opening vond plaats op dinsdag 26 juni 2012 in het bijzijn van Maria van der Hoeven, directeur van het Internationaal Energie Agentschap.

De centrale (Claus A en C) heeft een totaal opgesteld vermogen van 1.900 MW.

Begin 2014 heeft RWE Generation besloten Claus C te mottenballen.[6] Dit betekent dat de centrale vanaf 1 juli 2014 geen elektriciteit meer produceert totdat het weer economisch rendabel kan gebeuren. Door het grote aanbod van elektriciteit uit Duitsland wordt de centrale nauwelijks benut en zijn de stroomprijzen zeer laag.[6] RWE Generation heeft geen termijn genoemd wanneer de eenheid de productie weer kan hervatten.

Eind juli bood RWE/Essent de Belgische overheid aan stroom te leveren vanuit Claus C. In België vreesde men in de winter van 2014-2015 met stroomtekorten door uitschakeling van twee reactoren van de kerncentrale van Doel en een reactor van de kerncentrale van Tihange.[7]

Zie ook[bewerken]