Maasgouw (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maasgouw
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Maasgouw Wapen van de gemeente Maasgouw
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Maasgouw (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Limburg
Coördinaten 51° 9′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 57,99 km²
- land 45,83 km²
- water 12,16 km²
Inwoners (31 mei 2018) 23.702?
(517 inw./km²)
Bestuurscentrum Maasbracht (publiekscentrum) en Heel (bestuurscentrum)
Belangrijke verkeersaders A2, A73, N273, Spoorlijn Budel - Vlodrop, Maas, Julianakanaal, Kanaal Wessem-Nederweert, Lateraalkanaal
Politiek
Burgemeester (lijst) Stef (S.H.M.) Strous
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 35.100 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 202.000
WW-uitkeringen (2014) 38 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 6017,6019,6050-6051, 6067,6097,6099,6107,6109
Netnummer(s) 0475
CBS-code 1641
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10964
Website www.gemeentemaasgouw.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Maasgouw
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Maasgouw, december 2017

Maasgouw (Limburgs: Maasgoew) is een gemeente die per 1 januari 2007 is ontstaan uit de vroegere gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. Deze drie gemeenten hebben besloten tot een vrijwillige gemeentelijke herindeling.

Algemeen[bewerken]

De naam Maasgouw voor de nieuwe gemeente is door middel van stemming gekozen op 17 november 2005 door raadsleden van de voormalige drie gemeenten. Het is een naam die past bij de huidige gemeenten, gezien hun ligging aan de rivier de Maas.

In de historie is de naam Maasgouw terug te vinden in de Karolingische tijd (750 - 900 na Chr.). Het oude Maasgouw betrof ongeveer het gebied tussen Aken, Wezet en Noord-Brabant. Gouw was een Germaanse aanduiding voor provincie. Na 900 na Chr. viel de Maasgouw uiteen in koninkrijkjes en vorstendommen, zoals Thorn.

Op 7 juni 2006 werd door de Tweede Kamer een streep gehaald door de plannen voor de gemeente Maasgouw, de gemeente Maasbracht zou beter bij de gemeente Roermond passen. Dit amendement werd ingebracht door de VVD. Dit zou betekenen dat Heel en Thorn waarschijnlijk bij de eveneens nieuwe gemeente Leudal zou worden gevoegd, waarbij Hunsel ter compensatie naar Weert zou gaan. De gemeenten waren het hier niet mee eens en hebben actie gevoerd om de oorspronkelijke plannen alsnog door te laten gaan.

Op 12 juni 2006 maakten Tweede Kamerleden van de PvdA en GroenLinks tijdens een manifestatie in Maasbracht bekend dat ze toch afzagen van steun aan het amendement van de VVD en ook voor het oorspronkelijke herindelingsplan en dus ook de nieuwe gemeente Maasgouw zouden gaan stemmen. Hierdoor was een Kamermeerderheid een feit.

In de middag van dinsdag 13 juni 2006 werd dan ook in de Tweede Kamer (inclusief door leden van de VVD) voor het oorspronkelijke herindelingsplan gestemd.

In de avond van 12 september 2006 heeft de Eerste Kamer gestemd over het herindelingsvoorstel. Het voorstel werd aangenomen waarmee de nieuwe gemeente Maasgouw per 1 januari 2007 een feit werd. Tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen 2006 op 22 november werd in de gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn gestemd voor de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente. De nieuw verkozen raad trad op 1 januari 2007 bij het ontstaan van de nieuwe gemeente in functie.

Kernen[bewerken]

Aantal inwoners per woonkern op 1 januari 2017:

Kern Inwonertal
Maasbracht / Brachterbeek 6971
Heel / Panheel 4468
Thorn 2439
Wessem 2081
Linne 3606
Beegden 1724
Stevensweert 1683
Ohé en Laak 803

De gemeente heeft momenteel twee gemeentehuizen: te Maasbracht het 'Publiekscentrum', waar alle publieksafdelingen zijn gevestigd en te Heel het 'Bestuurscentrum', waar het gemeentebestuur en de staf zit.

[bewerken]

Het blauwe gedeelte vertegenwoordigt het water, het verbindende element in deze gemeente. Het water van de Maas, de havens, de plassen en de beken. De grillige vorm geeft het bruisend karakter weer en symboliseert het in- en uitstromen van de scheepvaart, het verkeer en van mensen die komen en gaan.

De gouden driehoeken symboliseren de oevers, de wuivende rietkragen en de bebouwing. Bovendien verwijzen de punten naar de drie voormalige gemeenten (Heel, Maasbracht en Thorn). Het uitgespaarde driehoekje staat symbool voor scheepvaart en toerisme en refereert aan het witte stadje Thorn.

Politiek[bewerken]

Zetelverdeling gemeenteraad[bewerken]

Zetelverdeling vanaf 2014
<div style="

Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <. Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.width:16em; height:8em; -o-transform-origin:bottom center;-moz-transform-origin:bottom center;-webkit-transform-origin:bottom center;-ms-transform-origin:bottom center;transform-origin:bottom center;

background:white;">
Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.
Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.Fout in uitdrukking: niet verwachte operator <.
De 0 zetels zijn als volgt verdeeld:

Sinds het ontstaan van de gemeente is de gemeenteraad als volgt samengesteld:

Gemeenteraadszetels
Partij 2007 2010 2014 2018
Lokaal Belang 6 7 7 7
CDA 8 7 5 5
VVD 2 3 4 2
Nieuw Links Maasgouw - - - 2
Liberale Volkspartij Maasgouw - - - 2
Partij Welzijn Maasgouw/50PLUS - - 1 1
PvdA 3 2 2 -
Totaal 19 19 19 19
opkomstpercentage 76,8% 53,8% 51,6% 50,4%

College van Burgemeester en Wethouders[bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders bestaat uit:

Burgemeester:

Wethouders:

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zijn er 3 i.p.v 4 wethouders in Maasgouw.

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
    Leudal   Roermond 
 Kinrooi (B)  Brosen windrose nl.svg   
 Maaseik (B)   Echt-Susteren   Roerdalen 

Erfgoed, monumenten[bewerken]

Binnen de gemeente Maasgouw bevinden zich drie beschermde stads- en dorpsgezichten. Verder telt de gemeente 202 rijksmonumenten en zijn er een aantal oorlogsmonumenten, zie:

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)