Horst aan de Maas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Horst aan de Maas
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Horst aan de Maas Wapen van de gemeente Horst aan de Maas
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Horst aan de Maas (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Algemeen
Oppervlakte 191,92 km²
- land 188,60 km²
- water 3,32 km²
Inwoners (30 april 2017) 42.183? (224 inw./km²)
Bestuurscentrum Horst
Belangrijke verkeersaders A67 A73
Politiek
Burgemeester (lijst) Ina Leppink-Schuitema (VVD), waarnemend
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 36.600 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 237.000
WW-uitkeringen (2014) 50 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5766, 5864-5866, 5871-5872, 5960-5966, 5971, 5973, 5975-5976-5977
Netnummer(s) (077) (0478)
CBS-code 1507
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.horstaandemaas.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Horst aan de Maas
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Horst aan de Maas, december 2017

Horst aan de Maas Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg) is een recent gevormde fusiegemeente in Nederlands Noord-Limburg. Ze is in eerste instantie ontstaan bij een gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 uit de toenmalige gemeenten Broekhuizen, Horst en Grubbenvorst. Pas dankzij deze toevoegingen kwam de vergrote gemeente Horst ook aan de Maas te liggen, hetgeen de nieuwe naam verklaart.
Per 1 januari 2010 is Horst aan de Maas verder gefuseerd met de gemeente Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum. Sevenum, de tweede grotere kern van de nieuwe gemeente, was tussen 1836 en 2010 een zelfstandige gemeente. De aldus opnieuw vergrote gemeente, die de naam Horst aan de Maas bleef behouden, bestaat nu uit zestien kernen.

De gemeente telt 42.183 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 191,92 km² (waarvan 3,32 km² water). Qua inwonertal is zij na Venlo, Venray en Peel en Maas de vierde gemeente van Noord-Limburg. Qua oppervlakte is de gemeente Horst aan de Maas de grootste gemeente van Limburg.

Geografie[bewerken]

De gemeente Horst aan de Maas is gelegen op de linkeroever van de Maas - het Maasland dat verder naar het westen overgaat in de Peel.

Kernen[bewerken]

In het noorden van de gemeente liggen de dorpen Meerlo, Tienray en Swolgen, die tot 2010 tot de gemeente Meerlo-Wanssum behoorden. De dorpen Broekhuizenvorst, Broekhuizen, Lottum en Grubbenvorst liggen in het oosten langs de Maas. Aan de andere kant ligt Griendtsveen ongeveer 20 km verderop in het uiterste westen van de gemeente. In het midden liggen de hoofdplaats Horst, waar het gemeentehuis zich bevindt en de omliggende dorpen Melderslo, Hegelsom en Meterik. Ten zuiden van Horst ligt de tweede kern, Sevenum, en tussen Sevenum en Griendtsveen liggen de dorpen America, Evertsoord en Kronenberg.

Geschiedenis[bewerken]

Horst en de andere dorpen behoorden tot het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Staatse troepen bezet, waarna het in 1713 werd overgedragen aan de Pruisische bondgenoot. Zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Pruisisch (tot 1815).

Vervoer[bewerken]

Tussen Horst en Sevenum, in de kern Hegelsom, ligt het treinstation Horst-Sevenum, aan de spoorverbinding tussen Venlo en Eindhoven.

Land- en tuinbouw[bewerken]

In Grubbenvorst bevond zich tot 2001 een grote veiling (ZON). Bij een gemeentelijke herindeling is deze overgegaan naar de gemeente Venlo (stadsdeel Blerick). Horst is een belangrijk centrum van landbouw, ongeveer 1/3 van de totale Nederlandse champignonproductie komt hiervandaan. Ook is er een bedrijf dat champignonconserven maakt. Lottum wordt gezien als het rozendorp van Nederland, hier wordt ongeveer 70 % van alle Nederlandse rozen gekweekt.

Toerisme en recreatie[bewerken]

De gemeente heeft meegewerkt aan de Floriade in 2012. In Horst aan de Maas liggen vier kastelen: Ooijen, Borggraaf, Kaldenbroek en de Kolck, voorts het Huis De Steeg in Grubbenvorst en drie kasteelruïnes: het kasteel van Horst, het Gebroken Slot en Kasteel Broekhuizen. Bij America zijn twee vakantieparken gevestigd, Center Parcs Het Meerdal en Center Parcs Limburgse Peel. In de gemeente liggen ook de ruim 500 ha grote Schadijkse bossen waar verschillende wandelroutes zijn gemarkeerd. In Sevenum ligt attractiepark Toverland.

Bijzonderheden[bewerken]

Cultuur[bewerken]

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten, zie:

Kunst in de openbare ruimte[bewerken]

In de gemeente zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Dialect[bewerken]

Er worden verschillende dialecten gesproken binnen de fusiegemeente, deze wijken van noord naar zuid vrij sterk van elkaar af. Zo is het dialect in Tienray of Meerlo in het noorden van de gemeente een zuiver Kleverlands dialect, met kenmerken van het Brabants en Zuid-Gelders. Terwijl het Sevenums dialect in Sevenum, Kronenberg en het Grubbenvorsters in Grubbenvorst, in het zuiden van de gemeente veel 'Limburgser' van aard zijn, vooral het Grubbenvorsters is bijna identiek aan het Venloos. De verschillen komen doordat er een aantal isoglossen door Horst aan de Maas lopen zoals de du/gij-isoglosse, mich/mij-isoglosse, hoês/huus-isoglosse etc. de meeste van de isoglossen lopen oost-west door de gemeente op de kalt/koud-isoglosse na, deze loopt noord-zuid. Het Horsters onder meer gesproken in de hoofdplaats Horst vrij centraal gelegen in de gemeente, ligt taalkundig dan ook tussen de verschillende dialecten in.

Gemeenteraad[bewerken]

Zetelverdeling vanaf 2014
9
7
6
3
2
De 27 zetels zijn als volgt verdeeld:

 CDA: 9

 SP: 7

 Essentie: 6

 PvdA: 3

 D66: 2

De gemeenteraad telt 27 zetels:

Media[bewerken]

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren[bewerken]

Woonachtig[bewerken]

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Venray   Venray   Bergen 
 Deurne (NB)  Brosen windrose nl.svg  Venlo 
 Peel en Maas   Peel en Maas   Venlo 

Externe link[bewerken]