Meterik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meterik
De Miëterik
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Meterik (Limburg)
Meterik
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 27′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (2020) 1.665[1]
Overig
Woonplaatscode 1035
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meterik (Limburgs: De Miëterik) is een kerkdorp in de gemeente Horst aan de Maas in de Nederlandse provincie Limburg.

Meterik, de Sint Johannes Evangelistkerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Meterik is ontstaan uit lintbebouwing van boerderijen rond een vruchtbaar akkerland, net als de gemeenschappen van Schadijk in het noorden, en Middelijk en Veld-Oostenrijk ten oosten van Meterik. Meterik is gelegen aan de Kabroekse beek, die rijke weilanden gaf. Het dorp ontwikkelde zich omstreeks het midden van de 19e eeuw tot een dorp, ten gevolge van de heide-ontginningen in de omgeving en de vestiging van een kerk. Meterik had op 1 januari 2020 1.665 inwoners.

Poolse parochie[bewerken | brontekst bewerken]

De Polen, die in groten getale zijn neergestreken in Noord-Limburg en Oost-Brabant, hebben sinds 2006 in Meterik een eigen parochie. Het betreft een zogeheten categoriale parochie, die niet gebonden is aan een gebied, maar aan een groep mensen. De Poolse parochie heeft een Poolse pastoor en heeft de kerk van Meterik als thuisbasis.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op de Schadijkerweg 36 staat de molen Eendracht Maakt Macht. Dit is een beltmolen, die in 1899 werd gebouwd door Wijnhoven uit Venray. De huidige molenaar is Michiel Baltussen.
  • De Sint-Johannes Evangelistkerk uit 1900, 1923 en 1946.
  • Het voormalige Theresiaklooster, aan Rector De Fauwestraat 28-38, uit 1924. Architect was H. Heijnen. Hier leefden de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. In 1979 werden er woningen in dit klooster gebouwd.
  • De Sint-Luciakapel aan Afhangweg 13. Wegkapel, gesticht in 1782 en in 1971 gerestaureerd. Deze bevat een Pietà, en beelden van de Heilige Lucia en Sint-Rochus, alle uit het 4e kwart van de 18e eeuw.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Meterik wordt omgeven door landbouwgebied met vaak grootschalige bedrijven (champignonteelt, glastuinbouw). De hoogte bedraagt ongeveer 25 meter. In het noordwesten vindt men de Schadijkse bossen en in het voormalige heideland, ten zuidoosten van de kern, ligt het Rotven, tegenwoordig een bosgebiedje.

Langs Meterik loopt de Kabroeksebeek.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meterik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.