America (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
America
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
America (Limburg)
America (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,87 km²
Inwoners (2013) 2.085
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Sint-Josephkerk

America (Limburgs: Amerika) is een plaats in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg en is een van de zestien kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas. De gemeente Horst aan de Maas is met haar oppervlakte een van de grotere gemeenten in de provincie Limburg en is gelegen tussen de stedelijke centra Venlo en Venray, alle gelegen in Noord Limburg.

America ligt aan de spoorlijn Venlo - Eindhoven. Vroeger had het een eigen station, station America.

Algemeen[bewerken]

Het van oudsher agrarische karakter vindt men nog steeds terug in America. Naast de agrarische bedrijven is de recreatieve sector sterk in opkomst, mede door het recreatiegebied Park de Peelbergen. Net buiten de bebouwde kom van America liggen twee grote recreatieparken, Center Parcs Het Meerdal en Center Parcs Limburgse Peel. Behalve door deze grote recreatieparken is America ook bekend geworden door de band Rowwen Hèze. Deze Tex-Mex-formatie zingt in het plaatselijke dialect.

Het dorp telde in januari 2007 ruim 2100 inwoners en ruim 800 woningen. Met ruim 50 verenigingen en stichtingen is America een actieve gemeenschap.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp America ontstond in de late negentiende eeuw als veenarbeiders- en heideontginningsdorp, aan de spoorlijn van Eindhoven naar Venlo. Het kreeg zijn eigen Station America. Het station was nodig voor transport van turf, die in de Peel was gewonnen. Het station werd in 1970 afgebroken.

Het is aannemelijk dat de plaatsnaam afgeleid is van het continent Amerika. In meerdere delen van Nederland komen in jonge heideontginningen uitheemse land-, plaats- en streeknamen voor die een associatie leggen met de afgelegenheid van het gebied. Aan de Limburgse kant van de Peel komen bijvoorbeeld de terreinnamen Californië en Siberië voor. Een herleiding van America uit het Duitse am Erica ('aan het heideveld') is vermoedelijk een vorm van volksetymologie.

America werd op 22 november 1944 bevrijd door Britse troepen.[1]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Musea[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

America ligt in de Peel, op een hoogte van ongeveer 30 meter. Natuurgebieden in de omgeving zijn het Putbos (18 ha) nabij visvijver De Put in het westen, en de Schadijkse bossen ten noorden van America. Het grootste deel van de omgeving bestaat uit landbouwontginningen.

Bekende inwoners[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Griendtsveen, Leunen, Meterik, Hegelsom, Kronenberg

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]