Jack Poels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jack Poels
Jack Poels
Jack Poels
Algemene informatie
Volledige naam Jack Poels
Geboren 27 juni 1957
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1985 - heden
Beroep zanger en gitarist
Instrument(en) Gitaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jack Poels (America, 27 juni 1957) is de zanger en gitarist van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze. Poels schrijft het grootste gedeelte van de muziek en de teksten voor de band. De muziek die hij maakt is een mengeling van (Ierse) folk, tex-mex en traditionele (Spaanse/Mexicaanse) accordeonmuziek.

Poels speelt gitaar (afwisselend elektrisch en akoestisch) en mondharmonica. Hij schrijft ook teksten over zijn persoonlijke leven: Op het album Vandaag (2001) van Rowwen Hèze zingt hij over zijn pasgeboren zoontje. Op het album Dageraad (2003) zingt hij over de scheiding van zijn vrouw en de gevoelens die dat met zich meebracht. Het nieuwste album Rodus & Lucius gaat erover hoe zijn privéleven na zijn scheiding en een aantal moeilijkere jaren weer terug op de rails is.

Poels heeft ook furore gemaakt als schilder. Hij ontwierp al het "Rowwen Hèze-symbool" dat te zien is op de kaft van de eerste Rowwen Hèze cd Blieve Loëpe; het Amerikaanse vrijheidsbeeld met een sigaret, een klomp en een pot bier. Ook het ontwerp van de hoes van het album Dageraad, een grote geluksknikker, komt van zijn hand.

Daarnaast is Poels vanaf 2003 samen met Leon Giesen, oud-bassist van onder meer Toontje Lager, en een aantal andere muzikanten actief in het project "Holland America Lijn".

Op 27 april 2007 werd Jack Poels benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[1] Openbaar-vervoerbedrijf Veolia vernoemde een van haar Velios-treinen naar hem. [2]

Vanaf begin 2009 publiceert Poels elke twee weken een gedicht in Dagblad de Limburger. De teksten van enkele van deze gedichten werden op muziek gezet en uitgebracht door een muziekcollectief van Poels en anderen, genaamd Herberg de Troost. Het eerste album van dit collectief, getiteld Langs de weg, werd uitgebracht via Poels' eigen label "PEEL", wat staat voor "Poels Enckevort Eigen Label". Met Rowwen Hèze-accordeonist Tren van Enckevort richtte hij tegelijkertijd muziekuitgeverij "MAAS" op: "Muzikale Alliantie America Sevenum".

Externe link[bewerken]

www.jackpoels.nl