Muzikant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muzikant Louis Armstrong.

Een muzikant of musicus is iemand die muziek maakt en ten gehore brengt. Dit kan zowel met een instrument gebeuren als met de menselijke stem. Sommige muzikanten componeren of improviseren hun muziek zelf of met collega's, maar sommigen brengen muziek die door een derde is geschreven ten gehore. Vroeger kwam het veel meer voor dat een artiest een of meer songwriters in dienst had. Met de opkomst van rock- en folklegendes als The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks en Bob Dylan begonnen artiesten meer zelf muziek te schrijven. Tegenwoordig wordt in pop-, rock- en folkmuziek songwriting als vanzelfsprekend beschouwd bij artiesten.

Soorten muzikanten[bewerken]

Muzikanten kun je onderscheiden in meerdere groepen, bijvoorbeeld instrumentalisten zoals blazers, strijkers en toetsenisten, en vocalisten, maar ook naar specialismen binnen de muziek, bijvoorbeeld klassiek, lichte muziek en popmuziek.

Muzikanten die klassieke muziek spelen en zich groeperen worden een orkest genoemd, bij kleine groepen ook wel kamerorkest of ensemble. Tevens wordt bij klassieke muziek de samenwerkingsvorm vaak genoemd naar de instrumenten of combinatie daarvan en het aantal personen, bijvoorbeeld strijkkwartet: vier personen die een strijkinstrument, zoals viool of cello bespelen. Een orkest hoeft echter niet per se (alleen) klassieke muziek te spelen, een orkest kan ook bijvoorbeeld lichte muziek brengen.

In het geval van popmuziek wordt vaak het Engelse woord band gebruikt, of het Nederlandse popgroep. Een typische samenstelling van een popgroep bestaat uit: gitaar, basgitaar, drums en een vocalist, soms nog aangevuld met een toetsinstrument zoals piano of keyboard, en/of een tweede gitarist of blazers. Deze combinatie blijkt een uiteenlopende reeks van klanken en stijlen te kunnen produceren, zoals blues, rock, reggae of pop.

Musici worden meest onderscheiden door het instrument dat men speelt. Zo heet iemand die viool speelt een violist, en iemand die gitaar speelt een gitarist. Echter ook componisten en dirigenten worden onder de musici gerekend.

Onderscheid tussen muzikant en musicus[bewerken]

Soms wordt een onderscheid gemaakt met muzikant die zich bezig zou houden met lichte muziek en niet zoals de musicus die zich slechts zou richten op klassieke muziek. Het onderscheid is echter ietwat willekeurig. Ook wordt soms een onderscheid gemaakt naar professionaliteit; professionals worden vaak musici genoemd, en amateurs of semi-professionals muzikanten.

Het verschil tussen een musicus en een muzikant is echter in de praktijk vervaagd. Men sprak vroeger van een musicus, wanneer deze een opleiding in de muziek had voltooid, bijvoorbeeld aan een conservatorium. Muzikanten was meer de term voor iedereen die muziek maakt, ongeacht niveau. Vandaar dat aan de benaming muzikant nog steeds een wat negatieve klank zit, en dit nog vaak gebruikt wordt als aanduiding van amateurmusici.

Een overzicht van soorten muzikanten[bewerken]


Zie ook[bewerken]