Naar inhoud springen

Leadzanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bono, de leadzanger van U2

De leadzanger(es), frontman of frontvrouw is een zanger of zangeres in een muzikale groep (zoals een koor of rockband), die de leidende (eerste) stem (de melodie) van het stuk zingt. Deze melodie heet derhalve ook wel de lead. De leadzanger wordt ook als de solist aangeduid.

Naast de leadzanger heeft een groep vaak achtergrondzangers die de leadzanger begeleiden terwijl hij of zij zingt, in tegenstelling tot een voorzanger die in de vorm van vraag-en-antwoord (als antifoon) met het koor zingt.

In een rock-, pop- of jazzband speelt de leadzanger soms ook een instrument, meestal gitaar. De zanglijn van de leadzanger wordt met een Engelse term lead of lead vocals genoemd.

Gebruik van lead vocals in rockmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Leadsheet[bewerken | brontekst bewerken]

Notatie van vele jazz-, pop- en rocknummers en muziekwerk geschiedt in veel gevallen op een 'leadsheet'. Dit is een stuk bladmuziek waarop slechts de partij van de leadzanger is genoteerd, en bij deze partij staan dan naast de tekst (ook wel lyrics) van het nummer meestal akkoordsymbolen om de begeleiding (of een begeleidingsschema) mee te noteren. 'The Real Book'-edities bijvoorbeeld bestaan uit grote collecties leadsheets van bekende nummers en liederen.