Gebroken Slot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
kasteel Grubbenvorst
Ruïne Gebroken Slot
Locatie Grubbenvorst, Nederland
Coördinaten 51° 25′ NB, 6° 9′ OL
Gebouwd in omstreeks 1300
Monumentale status Beschermd
Monumentnummer 18806
Kaart
Gebroken Slot (Nederland)
Gebroken Slot

Het Gebroken Slot is de naam van kasteel Grubbenvorst, ook bekend als burcht Grebben. De naam verwijst al eeuwenlang naar de verwoeste staat van het kasteel.

Het mottekasteel dateert uit circa 1300 en is gelegen aan de weg van Blerick naar Grubbenvorst. Het Gebroken Slot is niet toegankelijk voor publiek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding is in het leenaktenboek, waarin Willem van Millen zijn huys Gribben als open huis opdraagt aan de graaf van Gelre in 1311. Hij had in 1308 de tol hier en in Venlo. Zijn vader heette ook Willem en was reeds voor 1272 overleden. Het vererfde via zijn dochter Elisabeth aan de graven Van den Bergh die het in 1386 verkochten aan Frederik van Wevelinghoven. Naderhand kwam het in 1645 aan Dirk Schenck van Nijdeggen; via vererving kwam het in bezit van de familie Van Hoensbroeck. Zij verkocht het in 1848 aan A.L. Receveur en via zijn dochter aan A.H.M. Willemse, waarbij in 1991 de heer C.J.M. Willemse via een erfdeling het eigendom verkreeg. Sinds 2013 is de familie Van den Hombergh eigenaar van het Gebroken Slot en het bijbehorende landgoed.[bron?]

Het kasteel werd twee maal verwoest. De eerste keer in 1511 door de Schotse troepen van Maximiliaan van Oostenrijk. De tweede keer in 1586 door de troepen van de hertog van Parma. Sindsdien is het nooit meer herbouwd. De restanten van het kasteel werden in 1944 nog verder verwoest door de Duitsers, toen ze bij hun vertrek de stellingen opbliezen die ze in de burchtheuvel hadden gemaakt. Er staan nu alleen nog enkele brokstukken op de motteheuvel.[1]

Bouwkundig[bewerken | brontekst bewerken]

Van de ruïne was tot 1944 een behoorlijk restant bewaard gebleven, zodat bekend is hoe het eruitgezien moet hebben. Het was een vierkante bakstenen burcht op een kunstmatige verhoging langs de rivier de Maas en de Everlose beek, waardoor het met een natuurlijke gracht omringd was. Het complex had aan de voorzijde twee torens. Rechts een zware ronde toren met kantelen en links een kleinere ronde toren. Aan de achterzijde had het een schuin geplaatste vierkante toren op de rechterhoek. De helft van het binnenterrein was woonhuis. Het geheel kende een ringmuur met enkele torentjes en een voorburcht.

In 1426 is het kasteel verbouwd blijkens een rekening. Uit 1623 is een bouwtekening bekend met een restauratieplan, dat gedeeltelijk uitgevoerd is (Archiv Schloss Haag). Hierbij is op de voorburcht in 1648 een boerderij gebouwd.

Zie de categorie Kasteel Grubbenvorst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.