Kasteel Arcen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Arcen
Kasteel Arcen, buitenzijde
Locatie Arcen, Nederland
Coördinaten 51° 28′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Kasteeltype Herenhuis met bijgebouwen
Stijl classicisme
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Het Limburgs Landschap
Huidige functie Hotel / restaurant / tuinpaviljoen
Gebouwd in 1511-1522
Gebouwd door Reiner I van Gelder
Gesloopt in 1646
Herbouwd in 1651-1653
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 8264
Website www.kasteeltuinen.nl
Hoofdgebouw
Kaart
Kasteel Arcen (Nederland)
Kasteel Arcen

Kasteel Arcen is een dubbel omgracht statig buitenhuis in het Nederlands Limburgse dorp Arcen.

Beschrijving van het kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige voorburcht staat op de plek van een in 1646 verwoeste voorganger (het Nije Huys) en werd in 1653 gebouwd door Marcelis van Gelder, heer van Arcen. Zijn kleinzoon Adolf stichtte in het begin van de 18e eeuw het huidige hoofdgebouw. Boven de poort van de voorburcht prijkt een gebeeldhouwde steen met het alliantiewapen van Gelder-van Lützenrode. Een van elders overgebrachte steen met het alliantiewapen van Gelder-van Nesselrode bevindt zich aan de zuidzijde van het plein. Het kasteel is van baksteen behalve bij de omlijsting van de hoofdingang, die uit natuursteen bestaat. Het hoofdgebouw had aanvankelijk op de Franse manier twee vooruitspringende zijvleugels, maar die aan de noordzijde is na een brand in de 19e eeuw gesloopt.

Het huidige kasteel bevindt zich in goede staat, sinds het onderdeel uitmaakt van de Kasteeltuinen van Arcen. Van de burcht die aan het thans bestaande kasteel voorafging is vrijwel niets meer over. De restanten ervan bevinden zich ten westen van het huidige kasteel, iets ten noorden van de Wymarse Molen, een gerestaureerde watermolen die, behalve in de wintermaanden, te bezichtigen is.

Kasteeltuinen[bewerken | brontekst bewerken]

De kasteeltuinen zijn na een faillissement in 2012 weer onder de verantwoording gekomen van de eigenaresse van het hele Landgoed Arcen, Stichting het Limburgs Landschap. Limburgs Landschap nam het park weer over en vanaf 26 april 2013 is het park weer open voor publiek.

Doolhoven[bewerken | brontekst bewerken]

Op het kasteeldomein zijn restanten van twee oude doolhoven gevonden. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de twee doolhoven in ieder geval dateren van voor 1805, mogelijk zelfs uit het begin van de 18e eeuw. De archeologen stellen dat dit de oudst bekende doolhoven van Nederland zijn.[1]

Geschiedenis en bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

In de 14e eeuw waren de Van Buerens heren van Arcen. Door huwelijk kwamen vervolgens heerlijkheid en kasteel in het bezit van het geslacht Schenck van Nijdeggen en daarna aan de Van Gelders.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kasteel Arcen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.