Groethof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groethof
Pentekening van de Groethof
Locatie Veegtes, Venlo, Nederland
Algemeen
Huidige functie verdwenen
Gebouwd in <1420
Gesloopt in 1960
Groethofstraat, het gebouw dat ook wel De Spijker werd genoemd

De Groethof was een landgoed en landhuis bij de Nederlandse stad Venlo. Het landgoed was gesitueerd op de plek waar in de 20e eeuw het bedrijventerrein De Veegtes werd ontwikkeld. Het huis bevond zich ter hoogte van de huidige Groethofstraat.

Naamsherkomst[bewerken | brontekst bewerken]

De naam verwijst naar gruit (Oudnederlands: gruyt; Venloos: groet), een plant die wordt gebruikt om bier te conserveren en smaak te geven. Op de Groethof werd deze gruit opgeslagen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerst bekende vermelding van de Groethof stamt uit 1420 in de zogeheten stadsrekeningen. De familie Puteanus had het goed in bezit, totdat het in 1664 werd verkocht aan Peter Moeitz en zijn echtgenote Gertrudis Catharina de Groot.

In de 18e eeuw erfde de familie Guichenon de Chastillon de Groethof, dankzij het huwelijk van Frederik Hector Guichenon de Chastillon de Groethof met de kleindochter van Moeitz. Na het overlijden in 1810 van de ongehuwde Maria Oldegondis, dochter van Frederik Hector, raakte de Groethof verdeeld.

Jan Frederik Jongen bewoonde het huis midden 19e eeuw. In 1938 nam de familie Van Rensen zijn intrek in de Groethof.

Rond 1960 werd het huis afgebroken om plaats te maken voor bedrijven.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Groethof was oorspronkelijk een boerderij. Tot na de Tweede Wereldoorlog stond er op de locatie van de Groethof een bakstenen pand van twee verdiepingen met een zadeldak. Dit pand werd ook wel De Spijker genoemd en zal waarschijnlijk aanvankelijk zijn gebruikt als opslagplaats van gruit. Het lijkt te zijn gebouwd in de 15e of 16e eeuw, getuige de dichtgemetselde spitboogvormige poort. De jaartalankers 1717 verwezen vermoedelijk naar een omvangrijke verbouwing, waardoor het gebouw sindsdien als buitenhuis kon worden gebruikt. In de 19e eeuw werd het gebouw witgepleisterd.

Zie de categorie Groethof (Venlo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.