Baersdonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Baersdonk
Gebouwd in ca. 1400
Gesloopt in na 1821
Bijzonderheden verwijzing in landschap

Kasteel Baersdonck (ook wel Kasteel Baarsdonk) is een verdwenen kasteel op de gemeentegrens tussen Grubbenvorst en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Aangenomen dat het suffix donk de betekenis heeft van een uit dekzand bestaande verhoging of heuvel, zou dat betekenen het kasteel hoger lag dan het omliggende gebied. Het prefix Baers zou kunnen wijzen op een relatie met de vis. De suggestie dat het goed inderdaad hooggelegen was moet echter niet al te serieus worden genomen, gezien het gevaar voor overstromingen waaraan het kasteel blootstond.

Beschrijving en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel moet zijn gebouwd rond 1400. Het hele landgoed heeft, volgens een leenspecificatie, 86 Gelderse morgen beslagen, wat neerkomt op circa 74 hectare. Sinds het begin, in 1401, was het een afzonderlijk leen van de hertogen van Gelre aan de Van Baersdoncks.

In de directe nabijheid van het kasteel lag het Gebroken Slot, dat ook bekendstaat als kasteel Grebben. Tegenwoordig is dit kasteel verworden tot ruïne. De Heerlijkheid Grebben moet in de 14e eeuw dus opgedeeld zijn tussen de twee kastelen. Over het jaartal zijn de historici het niet eens. De een ziet 1391 als jaar van opdeling op grond van het Baersdonckse tijnsboek, de ander ziet 1359 als jaar van opdeling op grond van vermelding in het Gelderse en Kleefse vredesverbond. De kadastrale kaart uit 1821 toont de gebouwen van de Baersdonck gesitueerd direct aan de Maas. Door deze ligging genoot het slot geen bescherming tegen een hoogwaterstand van de rivier. In tegenstelling tot het Gebroken Slot was de Baersdonck geen mottekasteel.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Van het voormalige kasteel is weinig overgebleven behalve hier en daar een verwijzing in het landschap. Wanneer het kasteel precies is verdwenen, is niet bekend. Wel komt het nog voor op een kadastrale kaart uit 1821, dus in die tijd moet het nog hebben bestaan. Tegenwoordig is in de directe nabijheid een creatief centrum voor verstandelijk gehandicapten gevestigd met de naam Baersdonck.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]