Wissegracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wissegacht
Wissegracht
Locatie Hulsberg
Algemeen
Bouwmateriaal mergel, baksteen
Huidige functie boerderij
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 30878
De binnenplaats (2005)

Wissegracht is een hoeve in het Nederlandse dorp Hulsberg, provincie Limburg. Sinds 1967 is de hoeve een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wissegracht is waarschijnlijk in de 15e eeuw gebouwd. In 1535 werd Anna Judenkop van Strijthagen met het huis beleend, nadat zij het had geërfd. Anna was in 1510 getrouwd met Joris van Schaesberg. Zoon Willem werd in 1537 met kasteel Strijthagen beleend, waardoor het aannemelijk is dat zijn broer Johan het huis Wissegracht kreeg toebedeeld. In ieder geval bleef Wissegracht binnen de familie Van Schaesberg.

In 1691 erfde Godefrida Elisabeth Isabella barones van Schaesberg het goed Wissegracht van haar vader Wolfgang Wilhelm. Godefrida trouwde enkele malen en kreeg ook kinderen, maar het is niet bekend wie Wissegracht van haar heeft geërfd.

Eind 18e eeuw had het echtpaar Johannes Lambertus Loyens en Ida Habets het goed in eigendom.

In 1841 was Wissegracht in handen van Oscar graaf de Marchant d'Ansembourg.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Wissegracht is een vierkante hoeve rondom een binnenplaats. De totale afmeting van de hoeve is circa 40 bij 52 meter. Op de zuidwesthoek staat het blokvormige woonhuis van twee verdiepingen, afgedekt door een schilddak. Dit huis is opgetrokken in mergelsteen. De zware muren zijn aan de buitenzijde voorzien van steunberen: dit kan er op wijzen dat het huis ooit was omgeven door een slotgracht. Het woonhuis dateert vermoedelijk uit de 15e eeuw.

Tot in ieder geval 1805 was het woonhuis een vrijstaand gebouw, met aan de zuidoostzijde een u-vormig dienstgebouw. Hierna is het complex uitgebreid, want twintig jaar later blijkt het woonhuis onderdeel te zijn geworden van een gesloten hoeve rondom een binnenplaats. In de 19e-eeuwse dienstgebouwen zijn nog oudere muurdelen met speklagen bewaard gebleven.

Zie de categorie Wissengrachtweg 76, Hulsberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.