Kasteel Afferden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Afferden
Locatie Afferden
Coördinaten 51° 38′ NB, 6° 0′ OL
Gebouwd in eind 13e eeuw of begin 14e eeuw
Kaart
Kasteel Afferden (Nederland)
Kasteel Afferden

Kasteel Afferden was een middeleeuws kasteel te Afferden in de Nederlandse provincie Limburg. Het was gelegen nabij de samenloop van de Eckeltsche Beek en de Maas, thans ten zuiden van de veerweg naar het pontje.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de 13e eeuw of het begin van de 14e eeuw is het kasteel waarschijnlijk gebouwd. Mogelijk werd als opvolger van het kasteel Kasteel Bleijenbeek gebouwd. Het was toen een omgrachte boerderij.

Aan het einde van de 14e eeuw werd deze boerderij gesloopt en in het begin van de 15e eeuw was er een echt kasteel gereed.

Vanaf 1540 vormen Afferden en Blijenbeek één heerlijkheid.

Aan het begin van de 20e eeuw waren er op de plaats van het kasteel nog restanten te zien.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel bestond uit twee eilanden, waarbij op het grote eiland de hoofdburcht wellicht gestaan heeft en op het kleinere eiland zal dan de voorburcht hebben gestaan. Aan de zuidzijde van het complex leidde een dijk naar de ingang van de voorburcht. Er stond op de hoek van de voorburcht een toren die de poort naar de hoofdburcht bewaakte.

Tegenwoordig zijn er bijna geen sporen van het kasteel meer in het landschap te zien die duiding geven wat de locatie was van het kasteel.