Rosendaal (Pesaken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosendaal
Locatie Pesaken
Algemeen
Kasteeltype laathof, buitenplaats
Gebouwd in 14e eeuw?
Gesloopt in onbekend

Het huis Rosendaal stond in het Nederlandse gehucht Pesaken, provincie Limburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rosendaal was oorspronkelijk een laathof. De familie Van Tzievel had de hof in de 14e en 15e eeuw in eigendom. Willem van Tzievel tot Rosendale huwde in de eerste helft van de 15e eeuw vermoedelijk met Aleijt, de erfdochter van kasteel Goedenrade. Hun zoon werd in 1454 daarom vermeld onder de naam Hendrik van den Goedenrade genaamd van Rosendaal.

Hendrik trouwde mogelijk met Catharina van Reijmerstok. Het stel kreeg een zoon Hendrik en een dochter Maria. Die laatste zou Rosendaal erven. Maria huwde met Johan van Linzenich tot Dürboslar. Zo werd Rosendaal eigendom van de familie Van Linzenich, met bewoners als jonker Andries van Linzenich (in 1616 woonachtig op Rosendaal) en zijn broer Jan Andries.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Rosendaal zal naar verwachting geen verdedigbaar huis zijn geweest. In 1471 werd het als een ‘hoeff’ omschreven. De naam Rosendaal is typerend voor buitenplaatsen en vindt zijn inspiratie in het buitenleven; op basis van de naam is het dus aannemelijk dat Rosendaal vooral een buitenplaats was.

De ligging is onbekend. Het zou hebben gelegen tegenover het huis Groenendaal, aan de andere zijde van de Gulp. In de literatuur wordt soms de nabijgelegen hoeve Wachtendonk beschouwd als de opvolger van Rosendaal.