Kasteel Spraland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Spraland
De locatie van het kasteel
Locatie Oostrum, Nederland
Coördinaten 51° 32′ NB, 6° 2′ OL
Kaart
Kasteel Spraland (Nederland)
Kasteel Spraland


Kasteel Spraland (Spraeland / Spraelant) is een kasteelruïne daterend uit de 13e eeuw in Oostrum, gemeente Venray, Limburg. Het mottekasteel bestond al in 1257 en werd rond 1450 verwoest.[1] Tegenwoordig is alleen een bebost stuk grond met heuvel en gracht zichtbaar op satellietbeelden.[2][3]

Door de algemene hoogtekaart van Nederland op deze plek in te schakelen, blijkt het rechthoekige of vierkante toren te zijn geweest.

Op 1 augustus 1257 werd Gerhard van Ooy -stammende uit Ooy bij Nijmegen- met het dorp Oostrum en zijn burcht beleend door Otto graaf van Gelre. De burcht bestond dus al voor die tijd. In 1263 verkocht hij de grote en kleine tiende van Spraeland aan de cistercienser abdij O.L.V. Munster te Roermond. In de 14 eeuw kwam het in bezit van de familie Van Broeckhuysen, die al bezittingen in deze omgeving had o.a. het nabij gelegen kasteel Geijsteren. Daarna kwam het in bezit van de familie Schellaert van Obberndorff en de laatste heer van deze volle heerlijkheid was Graaf Adam Alexander Schellaert van Obberndorf in 1795.

De heerlijkheid is al lange tijd verbonden met (kasteel) Geijsteren doordat het dezelfde eigenaar kreeg en nog heeft.