Oostrum (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oostrum
Aostrem
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Oostrum (Limburg)
Oostrum
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venray Venray
Coördinaten 51° 32′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,54[1] km²
- land 10,26[1] km²
- water 0,28[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
2.555[1]
(242 inw./km²)
Woningvoorraad 930 woningen[1]
Overig
Postcode 5807
Netnummer 0478
Woonplaatscode 3605
Detailkaart
Kaart van Oostrum
Oostrum binnen de gemeente Venray
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oostrum (Noord-Limburgs: Aostrem of Aostrum) is het grootste kerkdorp van de gemeente Venray met 2.555 inwoners (1 januari 2023). Het dorp wordt gezien als een groeikern. Station Venray ligt in Oostrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oostrum heeft een geschreven historie die terug te voeren is tot 1200, toen de naam Oostrum voor het eerst in de geschreven documenten voor kwam.

Oostrum behoorde, samen met Geijsteren en Spraland tot de Heerlijkheid Geijsteren. In 1798 werd Oostrum bij de gemeente Venray gevoegd.

Omstreeks 1350 begon de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken. In 1450 werd het Augustinessenklooster Bethlehem gesticht. In 1802 werd dit opgeheven en in 1806 werd het gesloopt.

In 1882 kreeg Oostrum een spoorwegstation, gelegen aan de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Daar is ook de remise van de buslijnen gevestigd. In combinatie met de directe ligging aan de A73, heeft Oostrum daarmee een goede aansluiting op het openbaar vervoer. Tegenover het station ligt een vestiging van Gilde opleidingen voor MBO onderwijs en de 'Evenementenhal' waar grote beurzen, evenementen en festiviteiten plaatsvinden.

Psychiatrie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1938 werd het noviciaat van de Broeders van Liefde, Sint-Paschalis, geopend. Vanaf 1945 werden hier ook een aantal psychiatrische cliënten uit de Venrayse inrichting Sint-Servatius gehuisvest. In de jaren '70 van de 20e eeuw werden mensen met een verstandelijke beperking uit de Venrayse psychiatrisch Centrum St. Servatius gehuisvest in een nieuw gebouwd instituut, op een gedeelte van het terrein van Sint-Paschalis in Oostrum, "Nieuw Spraland" genaamd. Momenteel is dat een forensische kliniek voor verstandelijk gehandicapten met de naam 'Stevig'. Dat is een onderdeel van 'Dichterbij'. In de nabijheid werd in 2000 ook een tbs-kliniek gevestigd: forensisch psychiatrisch centrum De Rooyse Wissel.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Oostrum liggen enkele bedrijventerreinen, zoals 'De Hulst', 'De Blakt' en 'de Witte Vennen'. Een van de bedrijven die er gevestigd is, is Inalfa. Er zijn ook grote logistieke centra gehuisvest.

Wapen van Oostrum[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste akte van de schepenbank dateert van 16 april 1410. Er is van deze schepenbank een zegelstempel bewaard gebleven (onbekend uit welk jaar) dat de Heilige Maagd Maria vertoont met op haar rechterarm het kind Jezus en in haar linkerhand een scepter met in de rand "Segel der Schepens Oosterom".

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Oostrum ligt op zandgrond, op een hoogte van ongeveer 21 meter, op de linkeroever van de Oostrumse Beek. De omgeving van Oostrum is sterk verstedelijkt. Vooral in de directe nabijheid van de A73 tussen Oostrum en Venray liggen grote bedrijventerreinen. Ten noorden van Oostrum maar vlak bij de dorpsgrens ligt het uitgestrekte Landgoed Geijsteren. In het zuidoosten ligt er een zand- en grindwinningsplas en het aanpalend vakantiepark De Witte Vennen. Langs de Oostrumse Beek liggen enkele stukken broekbos.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Friesland ligt ook een dorp dat de naam Oostrum draagt.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Venray, Oirlo, Meerlo, Wanssum, Smakt, Geijsteren

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oostrum (Limburg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.