Oostrum (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostrum
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Oostrum (Limburg)
Oostrum (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venray Venray
Coördinaten 51° 32′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,39 km²
Inwoners (2016) 2.375 (235 inw./km²)
Overig
Postcode 5807
Netnummer 0478
Detailkaart
Oostrum binnen de gemeente Venray
Oostrum binnen de gemeente Venray
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oostrum (Limburgs: Aostrem of Aostrum) is het grootste kerkdorp van de gemeente Venray met 2375 inwoners (1 januari 2016). Het dorp wordt gezien als een groeikern.

Geschiedenis[bewerken]

Oostrum heeft een geschreven historie die terug te voeren is tot 1200, toen de naam Oostrum voor het eerst in de geschreven documenten voor kwam.

Oostrum behoorde, samen met Geijsteren en Spraland tot de Heerlijkheid Geijsteren. In 1798 werd Oostrum bij de gemeente Venray gevoegd.

Omstreeks 1350 begon de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken. In 1450 werd het Augustinessenklooster Bethlehem gesticht. In 1802 werd dit opgeheven en in 1806 werd het gesloopt.

In 1882 kreeg Oostrum een spoorwegstation.

Psychiatrie[bewerken]

In 1938 werd het noviciaat van de Broeders van Liefde, Sint-Paschalis, geopend. Vanaf 1945 werden hier ook een aantal psychiatrische cliënten uit de Venrayse inrichting Sint-Servatius gehuisvest. In de jaren '70 van de 20e eeuw werden mensen met een verstandelijke beperking uit de Venrayse psychiatrisch Centrum St. Servatius gehuisvest in een nieuw gebouwd instituut, op een gedeelte van het terrein van St.Paschalis in Oostrum, "Nieuw Spraland" genaamd. In de nabijheid kwam in 2000 ook een Forensisch psychiatrisch centrum, TBS-kliniek, De Rooyse Wissel genaamd.

Economie[bewerken]

Bij Oostrum liggen enkele bedrijventerreinen, zoals De Hulst en De Blakt. Eén van de bedrijven die er gevestigd is, is Inalfa.

Wapen van Oostrum[bewerken]

De oudste akte van de schepenbank dateert van 16 april 1410. Er is van deze schepenbank een zegelstempel bewaard gebleven (onbekend uit welk jaar) dat de Heilige Maagd Maria vertoont met op haar rechterarm het kind Jezus en in haar linkerhand een scepter met in de rand "Segel der Schepens Oosterom".

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Oostrum ligt op zandgrond, op een hoogte van ongeveer 21 meter, op de linkeroever van de Oostrumse Beek. De omgeving van Oostrum is sterk verstedelijkt. Vooral tussen Oostrum en Venray liggen grote bedrijventerreinen. Ten noorden van Oostrum ligt het uitgestrekte Landgoed Geijsteren. In het zuidoosten ligt er een zand- en grindwinningsplas en aanpalend vakantiepark. Langs de Oostrumse Beek liggen enkele stukken broekbos.

Trivia[bewerken]

  • In Friesland ligt ook een dorp dat de naam Oostrum draagt.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Venray, Oirlo, Meerlo, Wanssum, Smakt

Externe link[bewerken]