Geijsteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geijsteren
Geistere
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Geijsteren (Limburg)
Geijsteren
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venray Venray
Coördinaten 51° 33′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,94 km²
Inwoners
(2021-01-01)
410[1]
(83 inw./km²)
Overig
Postcode 5862
Netnummer 0478
Woonplaatscode 1857
Foto's
Het landgoed Geijsteren
Het landgoed Geijsteren
Willibrorduskapel (met waterput) in het landgoed Geijsteren
Willibrorduskapel (met waterput) in het landgoed Geijsteren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Geijsteren (ook: Geysteren, Noord-Limburgs: Geistere) is een dorpskern in de Nederlandse gemeente Venray, gelegen langs de Maas in het noorden van Limburg, grenzend aan de provincie Noord-Brabant. Tot 1969 was het deel van de voormalige gemeente Wanssum, daarna van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Sinds 2010 hoort het bij de gemeente Venray.

Geijsteren telde op 1 januari 2021 410 inwoners, verdeeld over 175 woningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geijsteren behoorde eerst aan de Heren Van Cuijk, die uiteindelijk hun hele gebied aan de graven van Gelre verkochten. In 1236 wordt een Arnoldus van Gesserne als heer van Geijsteren genoemd. Vermoedelijk was hij de eerste aangestelde heer namens de graaf van Gelre, waarna hij door zijn familieleden werd opgevolgd. Het dorp zelf wordt voor het eerst in 1251 in een oorkonde genoemd. Met de rest van het huidige Noord-Limburg hoorde het immers bij het Overkwartier van Gelre (ook genoemd Opper-Gelre). Het was een eigen heerlijkheid die vanaf circa 1350 tot in de 16e eeuw behoorde aan de familie Van Broeckhuysen, daarna aan de families Van Harff, Van Eyll en Schellaert van Obbendorf. Ten slotte kwamen de gronden (na het afschaffen van de heerlijke rechten) in 1804 aan de baronale familie De Weichs de Wenne, die het landgoed en de ruïne nog bezitten. Het heeft overigens twee heren gehad van 1451 tot 1592 door erfeniskwesties. Omdat het een eigen heerlijkheid was, bezat het een schepenbank. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied in 1703 door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits. In 1794 werd het gebied door de Fransen veroverd. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (2 december 1813) werd Geijsteren hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het via het vredesverdrag van Londen in 1839 bij de Duitse Bond, waar in 1866 uit werd gestapt. Sinds die tijd is Geijsteren definitief in Nederland gelegen.

Voormalig Gemeentewapen[bewerken | brontekst bewerken]

De schepenbank had in ieder geval vanaf 1651 een wapen met de Heilige Willibrordus, die in zijn rechterhand een kerk met twee torens draagt en in zijn linkerhand een staf houdt. Het randschrift is Sigillum Scabinorum in Geisteren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Geysteren ligt nabij de Maas, op een hoogte van ongeveer 17 meter. Ten westen van Geijsteren ligt het zeer grote Landgoed Geijsteren en daar weer ten westen van de Boshuizerbergen. Het gaat hier om voormalig stuifzand, naaldbos en heide. Waterlopen zijn de Oostrumse Beek, de Geijsterense Molenbeek, en de Nieuwlandse Sloot.

Golfclub[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten Geijsteren ligt de Golf & Countryclub Geijsteren.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Geijsteren telt enkele kleine campings en een restaurant (hoeve De Boogaard). In het centrum is een eetcafé Het Trefpunt genaamd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Maashees, Oostrum, Wanssum

Zie de categorie Geijsteren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.