Oostrum (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostrum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oostrum Wapen van Oostrum
Details Details
Oostrum (Friesland) (Friesland (hoofdbetekenis))
Oostrum (Friesland)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 185
Overig
Postcode 9125
Foto's
Zicht op Oostrum vanuit het zuiden
Zicht op Oostrum vanuit het zuiden
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oostrum (Fries: Eastrum) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten (noord)oosten van de stad Dokkum, ten zuidwesten van de dorpen Metslawier en Jouswier en ten (noord)westen van Ee. De dorpskern ligt aan de Heechswei net ten noorden van het Dokkumergrootdiep.

De Oostrumer Opvaart loopt net westen van de dorpskern en verbindt de wateren Dokkumergrootdiep en Zuider Ee met elkaar. Aan het Dokkumergrootdiep ligt bij Dokkum een het recreatiegebied Schreiershoek. In de buurt zit ook bowling en zalencentrum. In 2018 telde het dorp 185 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Tilburen.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp van 4,5 meter hoogte boven NAP. De terp is deels afgegraven. De terp werd waarschijnlijk enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling opgeworpen. Op 6 februari 2006 kwam het dorp in het nieuws, omdat er in de terp resten uit de Trechterbekercultuur waren aangetroffen, waaronder aardewerk en vuursteen. De nederzetting zou dateren van 3400 tot 2850 voor Christus.

Oostrum zelf werd in 1449 in direct vermeld als Aesterma zyl, wijzend op een schutsluis bij de plaats. In 1517 werd het dan direct vermeld als Aestrum, Eestrum, Oestrum waarna het vermeld als Oisterum en in 1573 als Oestrum. De plaatsnaam duidt erop dat het oostelijk gelegen woonplaats (heem/um) was. Mogelijk verwijzend naar het feit naar het feit dat in oosten was gelegen van Oostdongeradeel.

Oostrum lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.

State[bewerken]

Eertijds kende het dorp Mellema State. Met de Holdinga State in Anjum was het de grootste state in Oostdongeradeel. Er is een boerderij in de plaats van gekomen later. Deze wordt bij de buurtschap Tilburen gerekend.

Kerk[bewerken]

De kerk van het dorp is de Sint-Nicolaaskerk. De eenbeukige kerk van baksteen staat op de terp. De kerk zou rond 1500 zijn gebouwd, als vervanger van een oudere kerk. Daarbij werd het tegen de zadeldaktoren gebouwd van de oude kerk, de kerktoren stamt uit de 13e eeuw.

Steenfabriek[bewerken]

Voormalige steenfabriek van Oostrum

Ten zuidwesten van de dorpskern was ooit een steenfabriek gevestigd aan de Dokkumergrootdiep. De steenfabriek zou rond 1872 zijn opgericht waarna het bijna honderd jaar bakstenen fabriceerde.

In 1968 werd de steenfabricage beëindigd in het kader van de sanering van de baksteenindustrie in Nederland. Een jaar later werd het bedrijfscomplex opgekocht door een ondernemen die het gebruikt als opslagterrein. De toren van de fabriek staat anno 2019 altijd recht, en dateert uit 1872.

Sport en cultuur[bewerken]

Het dorp kent samen met Engwierum en Ee de voetbalvereniging VV Oostergo, met diens thuisbasis in Ee. In Oostrum is dan weer het kaatspeelveld gevestigd van K.V. de Trochsetters uit Ee, naast de crossbaan en de ijsbaan van het dorp.

Ook voor de grote culturele activiteiten is men aangewezen op Ee of Dokkum toch heeft het dorp wel een eigen dorpshuis, De Tarin geheten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]