Triemen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Triemen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Triemen Wapen van Triemen
Details Details
Triemen (Friesland (hoofdbetekenis))
Triemen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan. 2014) 329
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Het dorp Triemen (Fries: De Trieme) in de gemeente Noardeast-Fryslân vormde sinds 1940 een zelfstandige eenheid binnen de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, provincie Friesland (Nederland). Daarvoor viel het onder het noordelijk gelegen Westergeest. Het dorp heeft nu ruim 300 inwoners en een dorpshuis (De Bazuin). Vanaf 1957 tot 2012 was de christelijke basisschool De Bining hier gevestigd. In dat jaar verhuisde de school naar Westergeest en het oude schoolgebouw werd gesloopt. Het dorp ligt noordelijk van Kollumerzwaag en zuidelijk van Westergeest.

Triemen wordt het eerst genoemd in een oorkonde van 1467, de naam Trema, hetgeen een Balk over een water (Sloot) betekent, waar ook het friese woord voor een laddertree: Triem afkomt. Het ligt aan het Lykpaed. Het Lykpaed loopt vanaf de Dôlle naar de Strobossertrekweg. Een andere historische route loopt via de Hanecroothsingel. De naam Hanecroothsingel is ontleend aan een familie, die uit de stad Nassau in Duitsland afkomstig was. De legerkapitein Everhard Wilhelm van Hanecrooth, die in 1747 op mysterieuze wijze in de Oudwoudener Zijlriedt is verdronken, heeft hier een tijdlang gewoond.

Hoewel Triemen geen kerk bezit, had het sinds 1884 wel een christelijk nationale school, de eerste in de wijde omgeving. Tussen de oude bebouwing in het westen kwam aan de Migchelbrinkwei een tiental nieuwe woningen tot stand.[bron?]

http://www.nieuwsbladnof.nl/nieuws/27383/schoolgebouw-de-bining-in-triemen-gesloopt/[dode link]