Hanenburg (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hanenburg
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Hanenburg (Friesland)
Hanenburg
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 6′ OL
Overig
Postcode 9298
Woonplaats (BAG) Kollumerzwaag
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hanenburg (Fries: Hanenburch) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Hanenburg ligt ten noordwesten van Buitenpost, ten zuidwesten van Veenklooster en in het noordoostelijke verlengde van Zandbulten, ten zuidoosten van de dorpskern van Kollumerzwaag, waar het net als Zandbulten formeel onder valt. De meeste bebouwing van de buurtschap ligt aan de Hanenburch.

Hanenburg wordt van Veenklooster gescheiden door een bos, en een weg heet vanaf daar de Cecilialoane. In 2011 kreeg de buurtschap witte plaatsnaamborden. Opvallend is dat het ene plaatsnaambord pas bij huisnummer 12 staat, terwijl de buurtschap precies buiten de bebouwde kom van Kollumerzwaag begint als de Sparrewei overgaat in de Hanenburch. Dit is na het Boskloantsje dat halverwege op de Hanenburch aansluit bij de buurtschap, ook hieraan bevindt zich enige bebouwing. De bebouwing tot aan het fietspad van deze weg wordt meestal ook bij de buurtschap gerekend. Na het fietspad loopt de weg terug naar Zandbulten en sluit aan op de weg Egypte van de buurtschap Egypte, bij Twijzel.

In 1885 viel Hanenburg net als Zandbulten en Veenklooster onder Westergeest, zo meldt Andreae.