Visbuurt (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Visbuurt
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Visbuurt (Friesland)
Visbuurt
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 23′ NB, 5° 57′ OL
Overig
Postcode 9145
Woonplaats (BAG) Ternaard
Belangrijke verkeersaders N358
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Visbuurt (Fries: Fiskbuorren) is een buurtschap annex gehucht in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland diecligt ten noordoosten van Holwerd, ten zuiden van de Waddenzee en ten noordwesten van Ternaard, waar het formeel onder valt. De kern van de buurtschap ligt aan de Fiskbuorren, de Lytsewei en de N358.

Ook de bebouwing aan de Holleweg voor de buurtschap Teijeburen en een stuk van Koaiwei wordt vaak bij de buurtschap gerekend. Ten noorden van Visbuurt ligt een eendenkooi. Visbuurt zou men als een zelfstandig dorp kunnen bezien, maar wordt standaard een buurtschap en in mindere mate een gehucht genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Visbuurt is ontstaan aan de Waddenzee, toen er nog geen buitendijksgebied was waarin de eendenkooi is gelegen. Het was feitelijk een nederzetting (buurt) waar vissers woonde, waaraan de plaatsnaam is ontleend.

De oudste vermelding is zover bekend in 1511 toen het werd vermeld als Fesckbueren en Vischburen. In 1590 werd het buitendijkse gebied bedijkt en zo kwam de plaats wat meer in het land te liggen. In 1664 werd de plaats vermeld als Vischbuurt en rond 1700 als Vischbuyrt.

Visbuurt lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Westdongeradeel. Van 1984 tot 2019 lag het in gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân..

Zicht op de eendenkooi in 1982
Zie de categorie Visbuurt, Noardeast-Fryslân van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.