Steenharst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenharst
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Steenharst (Friesland)
Steenharst
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 10′ OL
Overig
Postcode 9292
Woonplaats (BAG) Augsbuurt
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Steenharst (Fries: Stienharst) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De buurt valt onder Augsbuurt, dat rechtstreeks via een oude Lijkweg, anno 2019 een fietspad, is te bereiken.

Steenharst ligt ten ten zuidoosten van Kollum en ten noordoosten van Buitenpost en. De buurtschap bestaat uit een tweetal boerderijen en een los bedrijfspand, en ligt aan de gelijknamige weg tussen de buurtschap Zevenhuizen en Rijksweg N355.

De zuidelijkste boerderij draagt de naam van de buurtschap en dateert uit 1825, de andere boerderij dateert uit 1880. De buurtschap wordt niet altijd meer als een eigen plaats gezien.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van eind 15e tot begin 17e eeuw (1605) stond ongeveer op de plek van de huidige buurtschap een stins. In 1479 werd deze stins voor het eerst vermeld en in 1492 werd de stins 'Ter Harst' genoemd. Van deze stins is niets terug te vinden. In 1511 wordt de plaats vermeld als Steenherst en in 1543 als Steenharst en 'op die' Harsten.

En in 1664 wordt de plaats vermeld als Steenharst en Van der Aa noemt de plaats in 1847 naast Steenharst ook Streenharst. Steenharst bestaat dan ook uit twee boerderijen en waarschijnlijk zijn dat er nooit meer geweest. De naam betekent mogelijk dat het bij een zwerfsteen (steen) die op een kleine verhoging in het landschap was gelegen (vergelijk -hors in Vliehors) is ontstaan.

In 1974 werd de weg genoemd naar de buurtschap, na een besluit van de toenmalige gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, waar het tot 2019 onder viel.