Metslawier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metslawier
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Metslawier Wapen van Metslawier
Details Details
Metslawier (Friesland)
Metslawier
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 21′ 36″ NB, 6° 4′ 4″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 900[1]
Overig
Postcode 9123
Woonplaatscode 3402
Belangrijke verkeersaders N358 N361
Foto's
Dorpsbeeld van 1979
Dorpsbeeld van 1979
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Metslawier (Fries: Mitselwier) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Dokkum, ten oosten van Niawier, ten zuidoosten van Oosternijkerk en ten zuidwesten van Morra. De dorpskern ligt in de zuidwesthoek waar de N358 en N361 elkaar via een rotonde kruisen, even ten noorden van de Zuider Ee.

Het dorp heeft een eigen opvaart vanaf de Zuider Ee. Metslawier werkt op veel fronten samen met Niawier en Oosternijkerk en ze worden te samen ook wel een drielingdorp genoemd. In 2021 telde het dorp 900 inwoners. Onder het dorp valt ook het merendeel van de buurtschap Reidswal.

Beschermd dorpsgezicht[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Metslawier is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Metslawier telt acht rijksmonumenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp die enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling werd opgeworpen. Het dorp was lang beperkt tot de bewoning ovaalvormige terp met een ringweg en met de meeste bewoning ten noorden van de kerken. Later ontwikkelde zich het meer als een komdorp.

Het dorp werd in 1417 vermeld als tho Mitzlawere, in 1420 als Midslawer en Midslaweer, in 1491 als Metseleuier, in 1500 als metslewer, in 1511 als Metslawier, in 1664 als Metzelawier en in als 1718 als Metzelwier. De plaatsnaam duidt waarschijnlijk erop dat het een voor bewoning opgeworpen hoogte (were->wier) was van of bewoond door de persoon Matsila, een gereconstrueerde persoonsnaam.

Metslawier was vanaf de 18e eeuw de hoofdplaats van de gemeente Oostdongeradeel, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1984 opging in de gemeente Dongeradeel. In 2019 ging de gemeente Dongeradeel dan weer op in de nieuwgevormde gemeente Noardeast-Fryslân.

Uniastate in 1722

States[bewerken | brontekst bewerken]

Metslawier kende vroeger drie states. Eén kilometer ten noorden van het dorp lag de belangrijkste: Ropta State. Op de terp, direct ten westen van de Hervormde Kerk lag Unia State met een gracht rondom, die nog voor een deel aanwezig is. Ten zuidwesten van de kerk lag Wibalda State. Van de states is niets overgebleven.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent een tweetal kerken. De oudste kerk is Hervormde kerk en die dateert uit 1776. Deze zaalkerk met driezijdig gesloten koor werd gebouwd op dezelfde plek waar een middeleeuwse voorganger stond.

In 1925 werd de ingebouwde kerktoren met ingesnoerde spits gerestaureerd. De luidklok die er inhangt dateert uit 1711 en werd gegoten door Petrus Overney. In de buitenmuur van het koor van het kerk staat op een gedenksteen een tekst over de Allerheiligenvloed van 1570.

De andere kerk is Rehoboth, een gereformeerde kerk die de opvolger was een in 1912 gesloopte kerk uit 1888. Het is net als de andere kerk onderdeel van de Protestantse Gemeente Metslawier-Niawier.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Molen Ropta

Iets ten noorden van Metslawier staat een windmolen, de Ropta geheten. De molen dateert uit 1836 en was van oorsprong een grondzeiler maar werd enkele naar de bouw met twintig voet verhoogd tot een stellingmolen. De achtkante bovenkruier was vanaf dan in gebruik als koren- en pelmolen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent meerdere sportverenigingen. Onder meer een eigen algemene sportverenigingen en de tennisvereniging Metslawier eo., die laatste is er ook voor Niawier en Oosternijkerk. Samen met die kent het de kaatsvereniging KF De Trije Doarpen en samen met Nes erbij ook de voetbalvereniging Ropta Boys die diens thuisbasis heeft in Oosternijkerk.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Elke drie jaar vindt er in het dorp een openluchtspel plaats, naast enkele kleinere culturele evenementen.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eind van de 20ste eeuw is is er langs de oostkant van het dorp een park annex groenstrook aangelegd en vormt zo een groene zone langs het dorp.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent een eigen basisschool, De Rank geheten.

Treinstation[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen treinstation gehad aan de toenmalige spoorlijn Leeuwarden - Anjum. Station Metslawier werd geopend in 1901 maar gesloten in 1935. Het stationsgebouw dat in 1902 werd gebouw is daarbij behouden van de sloop.

Geboren in Metslawier[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Metslawier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.