Warfstermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warfstermolen
Warfstermeul
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Warfstermolen Wapen van Warfstermolen
Details Details
Warfstermolen (Friesland (hoofdbetekenis))
Warfstermolen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 14′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan. 2014) 204
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Warfstermolen (Fries: Warfstermûne, Kollumerlands: Warfstermeul) is een streekdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân binnen de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt inclusief het oostelijke deel van de polder Nieuwkruisland iets meer dan 200 inwoners en werd in 1997 door het SCP genoemd als het armste dorp van Nederland.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Warfstermolen is ontstaan aan de omstreeks 1315 aangelegde oude zeedijk, waarschijnlijk nadat in 1529 de nieuwe dijk om het Nieuwkruisland was aangelegd. Het element 'warf' in de naam duidt op een huis op de dijk waar de dijkvergaderingen werden gehouden en de 'molen' in de naam komt al in 1574 voor in de bronnen als 'wyntmolen staende op de dyk by de Warff' (volgens de database van verdwenen molens zelfs al in een document van rond 1550). Op de Schotanuskaarten van 1664 en 1718 staat de molen afgebeeld; op de laatste kaart staat de molen op een andere plek, dus mogelijk is deze later verplaatst. Rond 1700 bleken er veel te veel molens in de grietenij Kollumerland te zijn om rendabel te kunnen werken, waarop in 1712 door de Staten van Friesland werd verordineerd dat een aantal molens dienden te verdwijnen, waaronder de Warfstermolen.[2] Warfstermolen is lang een buurtschap bij Burum geweest maar wordt nu als zelfstandig aangemerkt.

Het dorp bestaat uit een tamelijk gesloten lintbebouwing aan voornamelijk de zuidzijde van de oude dijk en een bescheiden naoorlogse dorpsuitbreiding aan de zuidzijde, De Warf en omgeving, waaromheen de doorgaande weg is gelegd. Ook aan de Gruytsweg is na de Tweede Wereldoorlog nog volkshuisvesting gekomen waardoor de nederzetting aan de dijk een goede samenhang vertoont. De laatste jaren is de noordelijke berm van deze dijk 's zomers een bloemenweelde.

Vroeger bezat het dorp veel voorzieningen, waaronder een school (gesloten in 1991[3]), bakker, meerdere kruideniers, melkboer, schilder, slager, smid, timmerman en een dorpscafé (Café Hulst). Tegenwoordig telt het dorp afgezien van een transportbedrijf, boekhandel, het in 1994 opgerichte dorpshuis 'De Warf' (ter vervanging van het dat jaar gesloten dorpscafé) en een in 1996 aangelegde speeltuin geen voorzieningen meer. Het sportcomplex van Warfstermolen en omliggende dorpen ligt in het zuidoostelijker gelegen Halfweg, waar vroeger (tot 1984) ook de hervormde lagere school zich bevond.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken]

Demografische ontwikkeling tussen 1869 en 2014

 Data afkomstig van volkstellingen.nl

 Data afkomstig van het CBS