De Dellen (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dellen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Dellen (Friesland)
De Dellen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ 18″ NB, 6° 7′ 46″ OL
Overig
Postcode 9294
Woonplaats (BAG) Oudwoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Dellen is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

De Dellen ligt ten zuidoosten van Ee, ten zuidwesten van Engwierum, ten noordwesten van Kollum en ten noordoosten van Oudwoude, waar het formeel onder valt. De bebouwing van de buurtschap ligt aan de Wâlddyk en de Dellenswei. Aan die laatste weg ligt de hoofdkern van de buurtschap en ten westen ligt de buurtschap De Wirden.

Net ten zuiden van de buurtschap komen de wateren het Oud Dokkumerdiep en Nieuwe Zwemmer samen. Het Oud Dokkumerdiep stroomt slingerend langs de Wâlddyk naar en langs de buurtschap Oudwouderzijlen, dat even ten noorden is gelegen van De Dellen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oudste gebouw van De Dellen anno 2019 dateert uit 1811. De buurtschap duikt in 1850 op het kadaster op, als Dellen. In 1958 werd De Dellen als buurtschap genoemd in de Encyclopedie van Friesland. De spelling veranderde toen van Dellen naar De Dellen, en duikt in de jaren 60 zo ook op het kadaster.

In 2014 verkreeg De Dellen een eigen plaatsnaambord, waarmee het erkend werd door de toenmalige gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland als buurtschap. De gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland ging in 2019 op in de gemeente Noardeast-Fryslân.

De plaatsnaam duidt erop dat De Dellen in een laaggelegen gebied (del of delle) is gelegen. Mogelijk zijn deze ontstaan door dijkdoorbraken.