De Dellen (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dellen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Dellen (Friesland) (Friesland (hoofdbetekenis))
De Dellen (Friesland)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 8′ OL
Overig
Postcode 9294
Woonplaats (BAG) Oudwoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Dellen is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten van Ee, ten zuidwesten van Engwierum, ten noordwesten van Kollum en ten noordoosten van Oudwoude, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Wâlddyk en de Dellenswei. Aan die laatste weg ligt de hoofdkern van de buurtschap en ten westen ligt de buurtschap De Wirden.

Net ten zuiden van de buurtschap komen de wateren het Oud Dokkumerdiep en Nieuwe Zwemmer samen. Het Oud Dokkumerdiep stroomt slingert langs de Wâlddyk naar en langs de buurtschap Oudwouderzijlen, dat even ten noorden is gelegen van De Dellen.

Geschiedenis[bewerken]

Het oudste gebouw van de buurtschap anno 2019 dateert uit 1811. De buurtschap duikt in 1850 op het kadaster op, als Dellen. In 1958 werd het als buurtschap geduid in de Encyclopedie van Friesland. De spelling verandert dan van Dellen naar De Dellen, en duikt in de jaren 60 zo ook op het kadaster.

In 2014 verkreeg het een eigen plaatsnaambord, waarmee het erkent werd door de toenmalige gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland als buurtschap. De gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland ging in 2019 op in de gemeente Noardeast-Fryslân.

De plaatsnaam duidt op het feit dat in het laaggelegen gebied(en) (del of delle) is gelegen. Mogelijk zijn deze ontstaan door dijkdoorbraken.