Westergeest (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westergeest
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Westergeest Wapen van Westergeest
Details Details
Westergeest (Friesland) (Friesland (hoofdbetekenis))
Westergeest (Friesland)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan. 2014) 637
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Kollumerland
Locatie in de voormalige gemeente Kollumerland
Foto's
Hervormde kerk
Hervormde kerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westergeest (Fries: Westergeast) (637 inwoners) is een streekdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland (Nederland).

Geschiedenis[bewerken]

Westergeest is in de vroege Middeleeuwen ontstaan op een zandopduiking ten noordwesten van de hoge gronden van de Friese Wouden en die daarvan gescheiden is door een laag gebied, de Warren. Het dorp was op enige afstand in noordelijke richting over water ontsloten door de Zwemmer en later door het verbeterde stroomkanaal van de Nieuwe Zwemmer. Aan de zuidzijde is tussen 1654/’56 de Stroobossertrekvaart gegraven.

Het dorp heeft zich ontwikkeld langs twee parallelle wegen, de huidige Eelke Meinertswei en de Bumawei. Aan die wegen en wat zijpaden is de bebouwing, waartussen relatief veel boerderijen en woudboerderijtjes, geleidelijk verdicht. Na de oorlog is in het westen de dorpsuitbreiding tot stand gekomen. Ten noordwesten hoort de buurtschap Keatlingwier die richting Dantumadeel loopt bij Westergeest. Ten zuiden hebben de Triemen bij dit dorp gehoord, maar dat gehucht is nu zelfstandig. Aan de andere zijde van de Eelke Meinertswei staat de imposante dorpskerk op een hoog kerkhof in een dichte boomzoom. Het romaanse gebouw is in verschillende fasen omstreeks 1200 in baksteen opgetrokken ter vervanging van een voorgangster van tufsteen. Ongeveer 2,5 km ten noorden van het dorp staat de Beintemapoldermolen. In Westergeest is een kano- en bootverhuur en volop mogelijkheden tot vissen, ook voor invaliden. Verder is er een galerie en zijn er tennisbanen.

Zie ook[bewerken]