Bornwirdhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bornwirdhuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bornwirdhuizen (Friesland)
Bornwirdhuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 5° 59′ OL
Overig
Postcode 9156
Woonplaats (BAG) Bornwird
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bordwirdhuizen (Fries: Boarnwerthuzen of Boarnwerterhuzen) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Bordwirdhuizen ligt ten oosten van Bornwird tussen Dokkum en Hiaure. De bebouwing van de buurtschap ligt tussen de Oude Paesens, de Hantumervaart en de Paesens in, en bestaat uit een cluster van huizen en een meer afgelegen huis.

Ondanks dat de buurtschap via land niet meer direct verbonden is met Bornwird door de uitbreiding van Dokkum (qua industrieterrein), valt zij formeel nog wel altijd onder Bornwird. Voor de uitbreiding van het industrieterrein was zij direct verbonden met de buurtschap Betterwird, wat ook de naam is van het industrieterrein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste bekende vermelding is in 1511 toen de plaats vermeld werd als Bornwerderhuijsen. De plaatnaam duidt erop dat het een nederzetting was van enkele huizen die bij Bornwerd behoorde, een oudere naam voor Bornwird.

In 1664 werd Bordwirdhuizen op een kaart vermeld als Bornhuysen, terwijl in de bijbehorende tekst dan weer Bornwerderhuysen stond. Vanaf 1823 was het Bornwerderhuizen.

In de jaren 50 van de twintigste eeuw veranderde dat in Bornwirdhuizen, bij het vaststellen van de naam in het Nederlands. Ook het Fries volgde later deze verkorting al wordt ook de langere naam gebezigd.