Moddergat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moddergat
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Moddergat (Friesland (hoofdbetekenis))
Moddergat
Moddergat
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 230
Overig
Postcode 9142
Foto's
Het vissersmonument in Moddergat
Het vissersmonument in Moddergat
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Moddergat (Fries: Moddergât) is een oud vissersdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland (Nederland). Het dorp vormt samen één gemeenschap met het dorp Paesens (zie Paesens-Moddergat). Moddergat telde in 2007 ongeveer 230 inwoners.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Moddergat deel uit van de gemeente Westdongeradeel. De scheidingslijn tussen de dorpen is de weg: De Wiel. De centrale weg van Moddergat is de Zeeweg. Moddergat heeft een beschermd dorpgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Enkele monumentale panden zijn ondergebracht in het Museum 't Fiskershúske. De postcode van Moddergat is 9142.

Geschiedenis[bewerken]

De tweelingdorpen Paesens en Moddergat bezaten in de 19e eeuw een grote vissersvloot. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich een ramp voor de gemeenschap. Tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen van Paesens en Moddergat om. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht. Ook tegenwoordig is in de dorpen de visserij een belangrijke bron van inkomsten. De schepen zijn nu gelegen in de haven van Lauwersoog.

Aardgas[bewerken]

Sinds enige jaren is bekend dat onder de Waddenzee, nabij Moddergat, een aanzienlijke hoeveelheid aardgas in de bodem zit. Jarenlang is er protest geweest tegen aardgaswinning in het gebied, uit angst voor schade ten gevolge van bodemverzakking. In de omgeving van Harlingen, waar zout gewonnen wordt onder de waddenkust, zijn inderdaad aanwijzingen voor bodemdaling. Ook in Noord-Oost Groningen verzakt de bodem ten gevolge van de gaswinning. In het gebied rond Middelstum zijn zelfs regelmatig kleine aardbevingen gevoeld die in verband worden gebracht met de gaswinning. Tevens werd er gevreesd voor verstoring van de natuur in het Waddengebied. Ondanks de controverse rondom gaswinning in deze streek zal er op korte termijn gestart worden met de exploitatie van de aardgasreserves voor de kust, vanuit een installatie die de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Moddergat heeft gebouwd.

De mooiste plek van Nederland[bewerken]

Op 27 november 2004, in de finaleuitzending van het NCRV-televisieprogramma De mooiste plek van Nederland, eindigde Moddergat op de tweede plaats. Nationaal Park De Weerribben werd tot winnaar uitgeroepen. Het Groningse Lauwersmeer werd derde.

Zie ook[bewerken]