Kollumerpomp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kollumerpomp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Kollumerpomp Wapen van Kollumerpomp
Details Details
Kollumerpomp (Friesland (hoofdbetekenis))
Kollumerpomp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners 477 (1 jan. 2014)
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Kollumerland
Locatie in de voormalige gemeente Kollumerland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Kollumerpomp (Kollumerpompsters: De Pomp) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland (Nederland), en heeft bijna 500 inwoners. Door het dorp stroomt de Pompsterried.

Geschiedenis[bewerken]

Kollumerpomp is een streekdorp aan de omstreeks 1315 aangelegde oude dijk die in 1529 slaperdijk werd toen om het Nieuwkruisland een nieuwe dijk was aangelegd. Daarna is bebouwing gekomen in de buurt van de in de 15e eeuw aangelegde duiker in de dijk (de pomp) voor de afwatering via de Pompsterried.

Kollumerpomp is lang een buurtschap bij Kollum geweest maar heeft nu de status van dorp. De bebouwing kwam aanvankelijk vooral aan de zuidzijde van de dijk, de Foyingaweg; in de oostelijke richting zijn het vooral boerderijen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er aan de noordzijde een flinke dorpsuitbreiding. Net boven Kollumerpomp ligt het recreatiegebied Kollumeroord.

Gebouwen[bewerken]

  • De torenloze gereformeerde kerk aan de Foijingaweg kwam in 1906 tot stand. Het jaartal is in de bekroning van de geveltop te lezen.
  • Op de Nieuwe Zee- of Buitendijk staat het “contributiehuisje” dat het waterschap “Zeedijken Contributie Kollumerland en Nieuw Kruisland” in 1828 liet bouwen. Het werd gebruikt als stormwachtershuisje en vergaderruimte.
  • De Westermolen, een uit 1845 daterende poldermolen (bij De Kolk stond tot 1937 de Oostermolen).
  • Dorpshuis ’t Trefpunt.
  • Christelijke basisschool De Wegwijzer.
  • Russisch-orthodoxe Kerk van de heilige Panteleimon, waar Fries en Nederlands wordt gesproken. Deze bevindt zich in een boerenschuur aan een landweg ten zuiden van het dorp en werd in 1988 opgericht. Sinds 2009 heeft de kerk een priester met de kerkelijke naam Nikolaas (oprichter Frans Lukassen).

Taal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kollumerpompsters voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In De Pomp wordt een Nedersaksisch (Gronings) dialect gesproken, dat veel Friese invloeden heeft. Het wordt nog gesproken door ongeveer 200 mensen en wordt sterk met uitsterven bedreigd.

Zie ook[bewerken]