Munnekezijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Munnekezijl
Muntjeziel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Munnekezijl Wapen van Munnekezijl
Details Details
Munnekezijl (Friesland (hoofdbetekenis))
Munnekezijl
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 16′ OL
Algemeen
Inwoners (2014) 484
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Kollumerland
Locatie in de voormalige gemeente Kollumerland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Munnekezijl (Kollumerlands: Muntjeziel) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt bijna 500 inwoners, waarvan zo'n 400 in de kern en de rest in de verspreide huizen eromheen (CBS: 2013). Het inwoneraantal schommelde over de decennia: In 1950 telde het dorp nog 810 inwoners, in 1965 650 inwoners en in 1976 746 inwoners. Sinds die tijd is het inwoneraantal echter dalende, onder andere als gevolg van gezinsverdunning en het uitblijven van nieuwbouw.

Het dorp ligt aan het Munnikezijlsterried, tegen de grens met de provincie Groningen. Watersporters kunnen terecht in passantenhaven 't Eiland. Ongeveer 4 kilometer ten noorden van het dorp achter de dijk is de proefboerderij 'Kollumerwaard' te vinden. Daar wordt onderzoek verricht naar akkerbouw- en vollegronds-groentegewassen. Ook heeft het dorp een dorpshuis (de Schans - naar de 16e-eeuwse schans op de plek van het huidige buurtschap De Schans of 'Het Eiland' direct ten zuiden van het dorp), een christelijke basisschool 't Oegh (naar het vroegere eiland 't Oegh in de Lauwerszee) en de Munnekezijlstermolen die ook wel Rust Roest wordt genoemd. Hij is als pelmolen gebouwd maar nu als korenmolen in gebruik. Ten zuiden van het dorp ligt een oud boogbruggetje uit 1802, genaamd "het Piepke".

Geschiedenis[bewerken]

Munnekezijl is een komdorp dat in de late Middeleeuwen is ontstaan bij de in 1476 door de cisterciënzer monniken van Gerkesklooster geslagen sluis in de Lauwers die het door hen ingedijkte land moest beschermen. De sluis is een paar keer verlegd en vernieuwd. Er is aan het einde van de 16e eeuw een verdedigingsschans aangelegd. De bouw van de huidige sluis in 1741 vormde een onderdeel in de verbetering van het Zijldiep en Munnikezijlsterried.

In de jaren 1874-1877 is de dijk van Nittershoek naar Zoutkamp aangelegd. Hierdoor werden de dijken bij Munnekezijl slaperdijken en had de sluis geen zeekerende functie meer. In 1882 werd iets oostelijker ter bevordering van de afwatering een stroomkanaal gegraven en een grote spuisluis aangelegd. Deze indrukwekkende sluis bestaat uit elf afsluitbare stroomgaten en aan de buitenzijde een van steunberen voorziene hoge keermuur. Aan de binnenzijde is een brug over de stroomgaten gelegd. De nederzetting die zich ten westen van de sluis ontwikkelde, is lang een buurtschap onder Burum gebleven, hoewel er al in 1665 een kerk werd gesticht,

Zie ook[bewerken]